latinica  ћирилица
11/11/2016 |  16:27 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Комисија утврдила да породиља у Градишци није умрла због грешке доктора (ВИДЕО)

Комисија за ванредни стручни надзор у Болници Градишка утврдила је да је породиљи Јовани Шиник у тој здравственој установи пружена адекватна здравствена заштита, прописана протоколима Свјетске здравствене организације за постпорођајно крварење, саопштено је из Министарства здравља.
Градишка - Општа болница (Фото:EuroBlic / RAS Srbija) -
Градишка - Општа болница (Фото:EuroBlic / RAS Srbija)

До смрти породиље Јоване Шиник у Градишци није дошло због грешке љекара, утврдила је Комисија за ванредни стручни надзор у Болници Градишка, која је данас ресорном министру поднијела извјештај о овом случају. Констатовано је да је приликом пружања здравствене заштите породиљи, болница испунила све услове опремљености, као и да су били присутни сви релевантни стручњаци.

Специјалисти гинекологије и акушерства, педијатри, анестезиолози и педијатријске сестре присуствовали су порођају Јоване Шиник у градишкој болници, чиме су испуњени сви услови када је у питању присутност стручног особља, али и опремљеност потребним материјалом и медицинским инструментима.

Комисија је закључила да нису уочени елементи несавјесног поступања било ког здравственог радника.

Комисија је констатовала да у Болници Градишка недостају писане процедуре и да није проведен процес сертификације. Чланови породице Шиник тврдили су да је до смрти дошло јер је Јована порађана природним путем, иако је беба тежила више од пет килограма, због чега је дошло до пуцања материце и крварења. Љекари тврде да није учињен ниједан медицински пропуст.

"Све што је урађено, урађено је по протоколу који савјетује Свјетска здравствена организација за постпартално крварење'', реклa је др Весна Ећим Злојутро, гинеколог и члан поменуте Комисије.

Супруг преминуле породиље, Ранко Шиник на састанку са ресорним министром Драганом Богданићем, изразио је незадовољство односом др Драгана Јањића, запосленог у градишкој болници.

Богданић се састао и са директором ове болнице коме је наложио да одмах отклони наведене недостатке и проведе поступак поводом навода Ранка Шиника. 

У циљу превенције будућих нежељених догађаја, те како би се унаприједиле процедуре пружања услуга, министар здравља и социјалне заштите ће формирати Комисију која ће у наредном периоду извршити ванредни надзор свих породилишта у Српској.