latinica  ћирилица
02/11/2016 |  12:08 ⇒ 03/11/2016 | 08:37 | Аутор: РТРС

Хрватска на ногама због хапшења припадника ХВО-а у Орашју (ВИДЕО)

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић најавила је могућност да данас буде одржана сједница Савјета за националну безбједност поводом хапшења 10 припадника Хрватског вијеће одбране на подручју Орашја.

Она је потврдила да је јутрос о овом случају разговарала са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем који јој је пренио да ће Предсједништво БиХ разговарати о овом питању.

Китаровићева каже да је изненађена хапшењем припадника ХВО-а у Орашју и да о томе није имала никакве информације, наводећи да је ово подручје на којем су се Хрвати и Бошњаци заједно борили за, како је рекла, "голу егзистенцију".

Главно вијеће Хрватског народног сабора БиХ огласио се данас поводом хапшења 10 хрватских и држављана БиХ, због ратних злочина над Србима током посљедњег рата, уз поруку да сви који су их чинили треба да одговарају, али да су хрватски представници огорчени начином и тренутком на који су ухапшени припадници ХВО из Посавине.

Сједница Хрватског сабора прекинута је данас на захтјев клубова посланика ХДЗ-а и Моста због хапшења Хрвата у Босни и Херцеговни.

Затражили су од хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да због хапшења бивших припадника ХВО-а у Орашју, сазове сједницу Вијећа за националну безбједност.

Паузу у Сабору, како би се расправљало о хапшењу ХВО-оваца, затражио је посланик Моста Миро Буљ, који је раније изјавио да се Хрвати у Орашју осјећају као "ловина".

"Државни врх и хрватски генерали су на ногама", пише загребачки Јутарњи лист, који преноси ријечи предсједника Хрватског генералског збора Павла Миљавца да је већ дуже вријеме упозоравао да Сарајево припрема већи број оптужница.

"Имали смо одређене информације, али смо се надали да неће доћи до тога. Сад се појавио документ да је Сарајево још 2014. послало у Загреб захтјев за међународну правну помоћ у том случају, али је ствар стављена под тепих. Очито да ништа није учињено", рекао је Миљавац.

Суд БиХ одредио је данас једномјесечни притвор за осумњичене припаднике ХВО који су прије неколико дана ухапшени на подручју Орашја.

Подсјетимо, СИПА је прије три дана на подручју Орашја ухапсила десет лица због сумње да су починили ратни злочин над српским цивилима у овом граду.