latinica  ћирилица
27/10/2016 |  21:10 | Аутор: РТРС

Глобално загријавање пријети Медитерану

Глобално загријавање пријети да уништи регион Медитерана више него било која суша или врели талас у протеклих 10.000 година и до краја вијека претвориће дијелове југа Европе у пустињу, упозорили су данас научници.
Врућине (Фото: Ilustracija/via wvua23.com) -
Врућине (Фото: Ilustracija/via wvua23.com)

Према подацима у истраживању на чијем је челу био француски Универзитет "Еи Марсеј" просјечна температура ваздуха у региону од 19. вијека већ је порасла за 1,3 степена Целзијусова што је изнад просјечних 0,85 степени.

"Промјене које је узроковао човјек вјероватно ће измијенити еко-системе у Медитерану на начин без преседана за протеклих 10.000 година уколико Владе не смање штетне гасове", наводе истраживачи у магазину "Наука".

У студији се наводи да ће се, у случају неометаног загријавања, пустиње проширити на југ Шпаније и Португала, сјеверне дијелове Марока, Алжира и Туниса, али и на друге регионе, укључујући Сицилију, југ Турске и дијелове Сирије.

Медитеран је посебно осјетљив на глобално загријавање дјелимично због тога што ће олује са Атлантика промјенити правац ка сјеверу, што значи много више Сунца, а мање кише.

Извор: СРНА