latinica  ћирилица
27/10/2016 |  18:29 ⇒ 28/10/2016 | 11:34 | Аутор: РТРС

Како је земљиште на Златишту постало власништво арапског шеика (ВИДЕО)

Земљиште на Златишту, гдје је требало да буде подигнут споменик убијеним сарајевским Србима, сада је власништво сарајевског предузећа ДОО Емиратес, чији је посредни власник шеик из Уједињених Арапских Емирата.
Арапи купују земљиште на Златишту - Фото: РТРС
Арапи купују земљиште на ЗлатиштуФото: РТРС

У јанауру су купили готово 40 дунума земље и шуме, укључујући и аустроугарску кулу, које припада општини Источни Стари Град.

О продаји територије на ентитетској граници, која је у отаџбинском рату одбрањена уз велике жртве, говоре бивши и садашњи сарадници начелника општине Боје Гашановића који је ту земљу продао.

Далеко од очију јавности у катастарске књиге Републике Српске, као власник близу 36 дулума земље и шуме на обронцима Требевића, тик изнад Сарајева, уписало се предузеће ДОО Емиратес, чији је индиректни власник арапски шеик Мохамед Алкасеми.

- По првом сазнању да је могућа продаја земљишта, грађани МЗ Требевић су изразили јасан став да су против продаје и изградње нових објеката и викенд насеља, каже Васо Капор, предсједник МЗ Требевић-општина Источни Стари Град.

Распродаја земље у Источном Старом Граду постала је заштитни знак начелника Боје Гашановића. Његови некада најближи сарадници, кажу грађани општине Источни Стари Град, нису имали користи од те продаје.

- Оно што мене посебно мучи је то да је на овом простору много крви проливено. Много људи је изгинуло, мени је жао да је Бојо то искористио с обзиром на то да није био борац као ја и мислим да је том човјеку само лично богаћење интерес, прича Славко Васић, предсједник СО Источни Стари Град (2004-2010).

Шеик Мохамед Алкасими већ је у близини откупљеног земљишта направио забавни парк Саниленд који масовно походе Сарајлије.

Које су му намјере, није познато али је сигурно да неће подићи крст и саградити цркву убијеним сарајевским Србима на Златишту, што је прије неколико година била идеја.