latinica  ћирилица
27/10/2016 |  18:00 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Путин: Бомбардовање Србије - самовоља САД

Сједињене Америчке Државе су више пута употребљавале војну силу у свијету заобилазећи Повељу УН - од Југославије до Сирије, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на пленарној сједници међународног дискусионог клуба "Валдај"“.
Владимир Путин (Фото: Фотохост-агентство) -
Владимир Путин (Фото: Фотохост-агентство)

Предсједник Русије подсјетио је да су УН створене након Другог свјетског рата када је постојао одређени распоред снага у свијету, али да су затим, након распада СССР-а, према његовом мишљењу, САД одлучиле да више није потребно ни са ким да се договарају о важним питањима, што је резултирало бомбардовањем Југославије 1999. године, пренио је руски сајт "Спутњик".

- Потом су услиједили догађаји у Ираку. Зар су УН дозволиле акције у Ираку? Не, а прије тога је био Авганистан 2001. године. Да, ми знамо за трагичне догађаје од 11. септембра 2001. године, али ипак према постојећем међународном праву требало је отићи у СБ УН и прво добити одговарајућу резолуцију“ - навео је руски предсједник.

Путин је подсјетио да је након тих догађаја услиједила и ситуација у Либији, о којој је донесена резолуција.

- Сви су читали ту резолуцију. Шта је тамо написано? Зона слободног лета. Каква је то зона слободног лета, ако су почели да се изводе ракетне ударе и да бомбардују територију? Грубо су све изврнули и опет нарушили Повељу УН. Након тога је дошла Сирија - рекао је Путин.

Неопходан модеран "Маршалов план" за обнову Блиског истока

Блиском истоку је потребна модерна верзија "Маршаловог плана" за опоравак и раст, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин.

- Више пута је говорено да се тероризам може побиједити удруженим напорима свих држава свијета. Русија је понудила сарадњу свим својим партнерима и даље то чини. За огромне причињене штете неопходан је дугорочан и свеобухватан програм, нека врста "Маршаловог плана" за обнову ратом уништеног региона - рекао је Путин на састанку у међународном клубу "Валдај".

Руски лидер изразио је забринутост због све веће глобалне терористичке пријетње и упозорио је да су екстремисти све јачи и паметнији од оних који покушавају да их искористе.

- Одређене земље покушавају да искористе терористе за своје политичке интересе, и то је веома опасна игра. Желим да им поново поручим да су у овом случају екстремисти паметнији и снажнији. Кокетирање са њима осуђено је на пропаст - каже Путин, преноси руска новинска агенција ТАС.

Путин је изразио жаљење што су одређене снаге у Вашингтону омеле његове личне договоре са америчким предсједником Бараком Обамом о Сирији.

- Нисмо успјели да зауставимо крвопролиће и покретање политичког процеса у Сирији. Све је указивало на то да се, након дугих преговора, огромнох напора и компликованих компромиса, почео указивати јединствен фронт за борбу против тероризма - навео је Путин, напомињући да се то није десило и да није створен јединствен фронт.

Путин каже да његови договори са америчким предсједником нису функционисали.

- Одређене снаге у Вашингтону учиниле су све како би спријечиле спровођење тих договора - додао је руски предсједник.

Извор: Агенције