latinica  ћирилица
27/10/2016 |  17:31 | Аутор: РТРС

Новић: Заштита непотребна за 30 одсто ДКП у БиХ

Српски делегат у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић оцијенио је да полицијска заштита није потребна за 30 одсто дипломатско-конзуларних представништава /ДКП/ у БиХ јер никада нису били безбједносно угрожени, а за осигурање се издвајају велика средства.
Средоје Новић - Фото: 24 sata info
Средоје НовићФото: 24 sata info

- Упуство СИПА је донесено 2005. или 2007. године, а односи се на обезбјеђење ВИП личности и објеката дипломатског кора прије свега. Толико година послије упуства треба да буду прилагођена јер су широко постављена према условима у којима се тада живјело и радило. Савјет министара БиХ би требало да неоптерећено процијени безједносну угроженост ВИП личности, али и дипломатско-конзуларних представништава у БиХ - изјавио је Новић новинарима након сједнице Дома народа.

Према његовим ријечима, за издвајање осигурања ДКП у БиХ користе се огромна буџетска средства и, поштујући Бечку конвенцију, БиХ има полицијске кућице на свакој локацији са пет, шест полицајаца.

- Савјет министара БиХ мора да рационално и детаљно анализира ово питање и предложи измјене и допуне упутства СИПА. Ако је потребно, негдје и да повећа заштиту, али тамо гдје није потребно, да то смањи - истакао је Новић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је данас на сједници Дома народа да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ тренутно у БиХ обезбјеђује као лично осигурање 27 лица, међу којима су углавном руководиоци институција БиХ.

Српски делегат у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић данас је од Звиздића у оквиру делегатског питања на сједници Дома затражио информацију о томе ко од руководилаца институција БиХ има лично обезбјеђење, колико се годишње средстава користи у те сврхе и колико је од јануара до 15. октобра ове године то коштало Дирекцију за координацију полицијских тијела.

- Трошење толиких средстава буџета у те сврхе је упитно. Желим да питам да ли су те функције као што су биле 2003, 2004 и 2005. исто толико сада угрожене безбједносно? Питам зашто су безбједносно угрожене, као и то да ли се обезбјеђују страна представништва у БиХ, као и наша представништва у свијету - рекао је Новић и додао да то треба сагледати Савјет министара БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да Дирекција за координацију полицијских тијела обезбјеђује, између осталог, чланове Предсједништва, предсједавајућег Савјета министара и стране званичнике у БиХ, предсједника Суда БиХ и главног тужиоца, руководиоце парламента БиХ и лица која се штите по посебној одлуци Дирекције за координацију полицијских тијела.

Извор: СРНА