latinica  ћирилица
26/10/2016 |  13:42 | Аутор: РТРС

Живковић: Здраве намирнице утичу на цијене услуга у вртићима

Исхрана дјеце препоручена новим Правилником о исхрани у предшколским установама Републике Српске не одступа много од досадашње исхране у предшколској установи "Мајке Југовић" у Добоју, али се због виших цијена здравих органских намирницима очекује и незнатно поскупљење боравка, рекла је Срни директор ове установе Славица Живковић.
Исхрана у вртићима - Фото: РТРС
Исхрана у вртићимаФото: РТРС

Живковићева је навела да је добојски вртић већ двије године укључен у иницијативу "Предшколске установе-пријатељи правилне исхране" коју проводе Институт здравља Републике Српске и УНИЦЕФ, те да је од Министарства просвјете и културе недавно добио потврду о статусу предшколске установе опредијељене за примјену ове иницијативе.

Она је истакла да се приводи крају израда новог јеловника у потпуности заснованог на разноврсном свјежем поврћу и воћу, као и сушеном воћу, али и да су из употребе избачене све конзервисане намирнице, хреновке, сухомеснати производи, грицкалице и слаткиши.

Живковићева указује да је здрава органска храна, која се набавља од провјерених пољопривредних произвођача са подручја ове локалне заједнице, уједно и скупља што ће у наредном периоду довести до раста цијена услуга ове предшколске установе, изразивши наду да ће град Добој као оснивач покрити дио трошкова.

"Досадашња искуства указују да дјеци треба мало времена да прихвате здравије намирнице на које се брзо навикавају", рекла је Живковићева која указује на проблем едукације родитеља који би требали да оно што се ради у вртићу наставе и кући, што у пракси није случај.

Живковићева је најавила одржавање нових радионица за родитеље како би се адекватно приступило прихватању и примјени новог јеловника код дјеце.

Извор: Срна