latinica  ћирилица
26/10/2016 |  13:12 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Суд БиХ: Шувајло свједочио о злочинима над Србима у Бутмиру

Свједок Кантоналног тужилаштва у Сарајеву Ђорђо Шувајло, свједочећи о злочинима над Србима током рата у овом граду, испричао је како је на принудним радовима у Бутмиру видио крваво тијело Милана Крстића, као и још два логораша.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Кантонално тужилаштво терети Мустафу Дивјана, Ферида Делића и Алију Газибару, некадашње припаднике такозване Армије БиХ за мучење, нечовјечно поступање те наношење великих патњи припадницима српске националности.

Свједочећи путем видео-линка из Аустралије, Шувајло се присјетио 22. априла 1993. године када је с групом логораша одведен у Бутмир да би радили на прокопавању пута који је водио према Илиџи.

Тај дан је описао као доста миран, без борбених дејстава. Око подне је дошао полицајац, који је њих четворицу затвореника одвео према згради Пољопривредног института.

"С десне стране је стајала група полицајаца и галамили су, псовали и видио сам да се нешто страшно дешава. Видио сам да морам скочити у једну велику рупу, гдје је некад био укопан контејнер. С лијеве стране су већ била два логораша у карираним кошуљама и наређено нам је да не дижемо главу", присјетио се свједок.

Шувајло је навео да су низ степенице сишли полицајци, који су их тукли док и њима није постало напорно. Након што су отишли, из јаме је свједок видио полицајце, међу којима је препознао, како је рекао, Феђу. Рекао је да је у децембру прошле године, када је подигнута оптужница, сазнао да се тај полицајац зове Ферид Делић, преноси Бирн.

Он је навео да је полицајац наредио да из јаме изађе неко у карираној кошуљи. Како су сви имали такве кошуље, логораш Милан Крстић је изашао, а након неког времена прозван је и Шувајло. Речено му је, како је рекао, да крене према вратима Пољопривредног института.

Шувајло је свједочио да је у једној просторији видио Феђу с пиштољем у руци. Када се окренуо, видио је Крстића како лежи згрчених кољена.

Свједок је рекао да је видио црну рупу на челу. Након што је с Раденком Варагићем изнио тијело, полицајац Феђа им је наредио да обришу крв с мјеста гдје је био Крстић.

"Видио сам да је Милан погођен у прса и ‘овјерен’ у чело. Како смо повукли тијело, брис са џемпера је оставио траг крви. А крви из рупе са чела није било, није могло ни бити. Пуцањ нисам чуо јер смо били четири метра у земљи", рекао је свједок.

Шувајло је навео да им је након тог догађаја наређено да пренесу још два тијела која су била иза објекта Пољопривредног института. Ту је препознао затворенике Славишу Капетину и Ранка Варагића који су, како је рекао, били "покошени" рафалом.

Према његовом казивању, тијела Крстића, Капетине и Варагића ставили су на каросерију камиона, те су сви кренули према Храсници.

"На путу од Бутмира до Храснице су нас тукли. Били смо као врећа кромпира. Феђа ту није био. Полицајци који су нас пратили су нас тукли. Полицајац Али нас је тукао. Али је извадио свој полни орган и мокрио по нама", изјавио је свједок.

Према оптужници, Мустафа Дивјан је био припадник Четврте моторизоване бригаде тзв. АБиХ, а Ферид Делић и Алија Газибара војни полицајци ове бригаде.

Дивјан је оптужен да је 22. априла 1993. надзирао рад затвореника који су из логора "Силос" и "Крупа" у општина Хаџићи доведени на присилне радове код Пољопривредног института "Бутмир", општина Илиџа.

У оптужници је наведено да је, након што је чуо да је њих неколико побјегло, изнад траншеја на затворенике пуцао из аутоматске пушке и убио двојицу.

Суђење се наставља 2. новембра.

Извор: СРНА