latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:31 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Патрушев предложио сарадњу МУП-у Србије

Секретар Савјета безбједности Руске Федерације Николај Патрушев, који је допутовао у дводневну посјету Србији, предложио је МУП-у Србије да размотри рад на меморандуму о разумијевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса.
Шеф руских обавјештајаца у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Шеф руских обавјештајаца у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Наводећи да се о томе разговарало још 2013. године у Београду, Патрушев је рекао да тај документ нема правно обавезујући карактер, нити статус међународног уговора.

На састанку са министром унутрашњих послова Србије Небојше Стефановићем, којем су присуствовали и министар одбране Зоран Ђорђевић и руски амбасадор Александар Чепурин, Патрушев је навео да се нада да ће нацрт тог документа бити усаглашен како би био припремљен за потписивање на маргинама међународне конференције о безбједности, која ће бити одржана идуће године у Русији.

Према Патрушевим ријечима, постоји типски нацрт тог документа који Савјет безбједности Русије има са најповјерљивијим партнерима, пренијели су београдски медији.

Он је подсјетио је да је посљедњи састанак руског Савјета безбједности са делегацијом МУП-а Србије био ове године у Грозном, када се разговарало о проблемима међународне и регионалне безбедности у билатералном саставу.

- Данас имамо могућност да се још детаљније зауставимо на питањима од обостраног интереса - рекао је Патрушев за којег је у Палати Србија приређен дочек.

Патрушев је навео да се од посљедњег састанка са делегацијом из МУП-а Србије геополитичка ситуација у свијету мењала, да је врло динамична, укључујући динамичне промјене на Балкану.

Он је истакао да је Србија постала традиционалан учесник међународних састанака високих представника који надгледају питање безбједности.

- Рачунамо на ваше учешће на сљедећој конференцији 2017. године - навео је Патрушев и додао да ће МУП добити званичан позив за учешће на тој конференцији.

Николај Патрушев је претходно положио вијенац на споменик ослободиоцима Београда. Он ће се састати са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем и предсједником Србије Томиславом Николићем.

Извор: Танјуг