latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:16 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Заједничко представништво Србије и БиХ у Истанбулу

У Истанбулу се отвара заједничко трговинско-туристичко представништво Србије и Босне и Херцеговине, најавио је министар за унутрашњу и спољну трговину, туризам и телекомуникације Србије Расим Љајић, након састанка Трилатералног трговинског комитета.
Састанак Трилатералног трговинског комитета Србије, Турске и БиХ - Фото: РТС
Састанак Трилатералног трговинског комитета Србије, Турске и БиХФото: РТС

Трилатерални трговински комитет чине Турска, Србија и БиХ, а Љајић поручује да ће то бити мјесто гдје ће Србија и БиХ моћи да представе привредне и туристичке потенцијале, све у функцији повећања обима робне размјене и туристичког промета између три државе.

Љајић је у Истанбулу разговарао са турским министром економије Нихатом Зејбекчијем и министром за спољну трговину и економске односе БиХ Мирком Шаровићем, а након тога је рекао да су три стране договориле да Србија и БиХ заједнички дефинишу један инфраструктурни пројекат који би подржала и Турска.

- Да ли ће то бити дионица ауто-пута или дионица жељезничке пруге остаје да договоре представници влада БиХ и Србије - рекао је Љајић и додао да Србија интензивно ради на модификацији споразума о слободној трговини и жели да што више врста робе буде на бесцаринском режиму како би повећали укупну трговинску размјену.

Тројица министара отвориће заједничко привредно-туристичко представништво Србије и БиХ у Истанбулу, а планирано је и одржавање бизнис форума Србија-БиХ-Турска на којем ће учествовати привредници три земље.

Извор: Танјуг