latinica  ћирилица
24/10/2016 |  20:30 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Казнев: Евакуисано 2.318 миграната из кампа у Калеу

Из кампа "Џунгла" у француском лучком граду Калеу данас је евакуисано 2.318 миграната и одведено на друге смјештајне локације, изјавио је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

"Од 2.318 миграната, 1.918 одраслих је напустило Кале у 45 аутобуса и превезено у 80 пријемних и оријентационих центара који се налазе у 11 региона Француске", рекао је Казнев новинарима.

Према његовим речима, 400 дјеце је "одведено у привремене пријемне центре" у оквиру кампа прије него што буду пребачени другде, наводи француска агенција.

Евакуација кампа почела је јутрос, а у оквиру те операције ће између 6.000 и 8.000 миграната бити премјештено у прихватне центре широм Француске.

Планирано је да се до краја недјеље камп испразни и да буде срушен, наводи АП.

Носећи кофере и друге ствари, мигранти су раније данас почели да се окупљају испред складишта, које служи као главно сједиште операције у оквиру које ће бити премјештени у прихватне центре широм Француске.

Око 1.250 полицајаца и безбједносних званичника је мобилисано како би се обезбиједило несметано извођење операције.

У кампу "Џунгла" је често долазило до насиља пошто мигранти, претежно из Африке и са Блиског истока, покушавају да се укрцају у камионе који иду за Британију, при чему се сукобљавају са возачима и полицијом.

Извор: Б92