latinica  ћирилица
24/10/2016 |  19:04 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Апелациони суд потврдио пресуде у случају "Дреница два"

Апелациони суд у Приштини потврдио је пресуду оптуженима за ратне злочине у случају "Дреница два", коју је 27. маја прошле године донио Основни суд у Косовској Митровици, саопштио је данас адвокат Том Гаши.

Десеторица оптужених терете се да су у селу Ликовце у августу и септембру 1998. године направили затвор Ослободилачке војске Косова (ОВК) у којем су починили ратне злочине над цивилима.

Апелациони суд смањио је казну једино Сулејману Сељимију са осам на седам година затвора.

Према пресуди Исни Тачи осуђен је на 6,5 година затвора, Зећир Дермаки на шест, Јехир Дермак на шест, а на по три године осуђени су Агим Демај, Дритон Демај, Башким Демај и Сељаман Демај, као и Фадиљ Демаку који је посланик у Скупштини Косова и Неџат Демаку, актуелни градоначелник Глоговца.

Адвокат Том Гаши оцијенио је на свом Фејсбук налогу да је пресуда скандалозна и "прави масакар правде".

"Пресуда Апелационог суда је донесена преписивањем пресуде Основног суда у Митровици из 2015. године, када су сви осуђени без доказа. То је политичка пресуда у облику правне пресуде", написао је Гаши.

Он је најавио да ће адвокати одбране поднијети жалбе Врховном суду Косова уз наду да ће "побиједити правда и да неће бити пресуда које су политички диктиране".

Извор: Бета