latinica  ћирилица
21/10/2016 |  21:03 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Први фестивал сниматељских остварења Слика у покрету

Први фестивал сниматељских остварења "Слика у покрету" биће одржан од 25. до 29. октобра у Југословенској кинотеци, у организацији Српске асоцијације сниматеља, најављено је данас на конференцији за новинаре.
Кадар из филма Аманет - Фото: Screenshot/YouTube
Кадар из филма АманетФото: Screenshot/YouTube

Познати филмски сниматељ и директор фестивала Милош Спасојевић рекао је да је циљ фестивала да ту професију што боље представе јавности и обезбиједе јој третман какав заслужује.

Спасојевић је нагласио да без сниматеља нема филма, али пошто су увијек с друге стране камере, која се не види, та професија је некако невидљива.

"Ово је наш покушај да скренемо пажњу на камеру као посебну дисциплину. Умјетнички допринос слике у поетском изразу филма је велики и ми сматрамо да је наш посао - умјетнички посао", нагласио је Спасојевић.

На свечаном отварању биће приказан документарни филм "Титлови нису потребни" о Ласлу Ковачу и Вилмошу Жигмонду, мађарским директорима фотографије који су оставили неизбрисив траг у америчком филму.

У такмичарском програму учествоваће осам српских играних филмова снимљених у протеклих годину дана.

По избору Миодрага Мише Милошевића биће приказани: "Отаџбина" (сниматељ Миладин Чолаковић), "Процеп" (Димитрије Јоковић), "Аманет" (Игор Маровић), "Игра у тами" (Милош Кодемо), "Влажност" (Маја Радошевић), "Палуба испод Теразија" (Предраг Бамбић), "Дневник машиновође" (Душан Јоксимовић) и "Отворена" (Ивана Рајић).

Милошевић је рекао да су међу 20 остварења, снимљених у протеклих годину дана, поред оних у високо професионалној продукцији и у нискобуџетним филмовима остварени изванредни резултати, као и да је по квалитету у селекцију могло да уђе и више филмова, али су финансије ограничиле програм.

"Нисам имао друге критеријуме осим да су директори фотографије успјели да током читавог филма постигну визуелно јединство слике, али је лијепо што се испоставило да у селекцији имамо и дебитанте и жене сниматеље", истакао је Милошевић.

Гости фестивала у Београду биће предсједник Међународне асоцијације сниматеља Имаго, чувени сниматељ из Норвешке Пол Рене Роестад, као и њен оснивач и први предсједник, британски сниматељ Најџел Волтерс, који ће одржати мастер клас на тему ""The Cinematographer and the Global Enviroment“.

Предавања ће одржати и гост из Финске Тимо Хеинанен и познати српски сниматељ Милорад Глушица.

Жири ће додијелити двије награде - за најбољи сниматељски рад и за иновативност, а САС је већ одлучио да своју награду за укупан допринос естетици филмске фотографије додијели Радославу Владићу, еминентном директору фотографије, професору камере и великом умјетнику за допринос који је својим дугогодишњим радом дао филмској слици у српској кинематографији.

Извор: Б92