latinica  ћирилица
21/10/2016 |  17:04 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Европи пријети освета ИД?!

Многи лидери терористичке Исламске државе су приморани да прихвате чињеницу да би ускоро могли да остану без свог калифата. Међутим, то не значи да ће одустати од џихада.
Брисел: Бомбашки напад (Фото:twitter) -
Брисел: Бомбашки напад (Фото:twitter)

Како су за лист Индепендент рекли бивши припадници ИД, који су из Сирије побјегли у Турску, лидери исламиста ће се усредсредити на терористичке нападе на западу.

Након офанзиве ирачке војске и савезника на Мосул, упориште џихадиста у Ираку, претпоставља се да ће услиједити и напад на Раку, упориште у Сирији.

Убиства неколико вођа Ид, подјеле унутар организације и издаја су допринијеле томе да џихадисти полако губе освојену територију, рекла су два белгијска муслимана који су недавно дезертирали.

Истовремено и уништење велике количине тешког наоружања приморало је групу да се окрене лакшем оружју и импровизованим експлозивним уређајима.

- Када је ИД од ирачке војске узео оклопна и теренска возила хамви то је био велики успјех, јер је омогућавало брзо кретање. Али када су Американци почели бомбрадовање, много ова армирана возила и хамвији су уништени; кретање около у њима их учинило већом метом - каже Рашид (27) који је радио као механичар у Белгији прије него што је отишао у Сирију.

Он каже да исламисти сада размишљају о томе како да се одбране, али да немају много шанси против ваздушних напада САД и Русије. Према његовим ријечима, бомбаши самоубице у аутомобилима и камионима ни не стигну до непријатеља, јер их примијете и погоде из ваздуха.

- Али они могу да припреме људе да постану бомбаши самоубице у Европи гдје ће причинити много већу штету. Лидери ИД сматрају да тамо треба да се боре. Многи од њих мисле да Мосул и Раку не могу да сачувају, зато ће борбу преселити у Европу - каже он.

Иако је Белгија постала база у Европи за исламистички тероризам, Рашид и његов пријатељ Јасин кажу да не знају ко је крив за нападе у паризу и Бриселу. Они кажу да се многи од тих напада планирају у Европи или САД, а не у калифату.

- Те нападе врше они који су се само заклели на вјерност Ал Багдадију). Они не траже инструкције из Раке - каже Јасин.

Њих двојица, поријеклом Мароканци, кажу да су из Белгије отишли у Сирију да би се боре против режима предсједника Башара ал Асада. Прикључили су се ИД, јер се она најбоље одупирала сиријској војсци. Сматрали су ИД "чистом и посвећеном". Они кажу да су се борили против режима и да нису учествовали у егзекуцијама или мучењу.

Јасин каже да су припадници ИД постали све оштрији у кажњавању свих који им се супротставе. Истичу да су се исламисти плашили да су у њихове редове инфилтрирали шпијуни са Запада, предвођени Британцима. Параноја и сумња су довели до свађа и оштрих сукоба међу командантима и борцима.

- Ако се не сложите са нечим што командант каже или одлучи, постојала је велика опасност да вас прогласе за шпијуна. Ми који смо добровољци из других земаља, морали смо да будемо још пажљивији - рекао је Рашид.

Међутим, како кажу, смрт страних команданата, као што је Омар ал Шишани, Чечен, задао је посебно јак ударац исламистима. ИД је претрпила велики губитак територија, нарочито оних богатих нафтом, а "зарађује" и мање новца од отмица.

Бивши џихадисти, којима у Белгији пријети затвор, кажу да лидери ИД имају план да побјегну у случају пада Мосула и Раке.

- Били бисте изненађени када бисте знали које су све државе спремне да им пруже уточиште. Пад Раке неће бити крај Исламске државе - сматра Рашид.

Извор: Агенције