latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:12 ⇒ 19:04 | Аутор: РТРС

УН: Џихадисти ће користити цивиле као људске штитове

Џихадисти Исламске државе могли би да искористе цивиле као људске штитове или да их једноставно убију, умјесто да допусте да они буду ослобођени у ирачкој офанзиви, упозориле су Уједињене нације.
Борбе за Мосул - Фото: Screenshot/YouTube
Борбе за МосулФото: Screenshot/YouTube

Елитне ирачке трупе све више стежу обруч око Мосула, посљедњег џихадистичког бастиона у Ираку, у дуго очекиваној офанзиви, пренијела је агенција АФП.

Високи комесар УН за људска права Зеид Раиад ал Хусеин је изјавио како његова канцеларија располаже подацима да џихадисти држе цивиле у близини својих положаја у Мосулу, могуће да би их употребили као људске штитове пред налетом ирачких снага.

- Постоји велика опасност да би борци ИД не само могли да искористе те рањиве људе као људске штитове, већ би могли да одлуче да их убију прије него што допусте да буду ослобођени - рекао је Зеид.

Он је навео и извјештаје да су џихадисти прошле недјеље натјерали око 200 породица да пјешаче из оближњег села Самалија у Мосул, као и да је још 350 породица било приморано да пјешаче до Мосула из Наџафије.

Та присилна пресељења су у складу са "политиком ИД да спречава цивиле да бјеже на подручја под контролом ирачких снага", рекао је Зеид.

Извор: Танјуг