latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:07 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

У Добоју уручено 12 одликовања породицама погинулих бораца (ВИДЕО)

У Добоју је уручено 12 одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске, које је постхумно одликовао предсједник Српске Милорад Додик поводом 15. септембра – Дана погинулих и несталих.
Добој - одликовања - Фото: РТРС
Добој - одликовањаФото: РТРС

Медаље заслуга за народ уручене су породицама погинулих бораца с подручја Теслића и Добоја.

Раде Бјелошевић изгубио је у рату сина јединца. Каже да о потомцима погинулих и несталих бораца треба да се води стална брига, јер је њихова жртва била превелика.

Рушка Павловић сина је изгубила прије 21 годину и још је на списку несталих бораца ВРС.

- Не знам ни гдје су кости, ни гдје ћу свијећу отићи упалити, цвијеће однијети, ово што добијем одликовање је све, ништа друго немам, каже Рушка.

Процес тражења и идентификације, од када ради Институт за нестале БиХ, у потпуном је застоју, кажу у организацији породица погинулих. Због тога, истичу, процес тражења треба вратити на ниво ентитета.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изразио је незадовољство радом Института за нестала лица БиХ и додао да је Управни одбор Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила предложио породицама да потпишу сагласност да се процес тражења и идентификације врати ентитетима.

Он је подсјетио да је прије почетка рада Института за нестала лица БиХ на годишњем нивоу било пронађено и идентификовано око 320 лица, након чега настаје застој, а српске жртве бивају занемарене.

Предсједниик Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила у Добоју Драго Јовић каже да је данашња додјела одликовања организована поводом 22. октобра Дана одбране града.

Он је најавио да ће за додјелу одликовања у наредном предати захтјев за још 10 погинулих бораца.

Орден заслуга за народ уручен је за 12 породица погинулих, девет из Добоја и три из Теслића. Процес одликовања се наставља све док не буду одликовани сви погинули борци ВРС.

Од 2012. до данас предсједник Републике одликовао је више од 1.500 бораца.