latinica  ћирилица
21/10/2016 |  15:34 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Прва регионална конференција о предузетништву младих

Поводом године предузетништва у уторак 25. октобра 2016. године у Хотелу Crowne Plaza одржаће се Прва Регионална конфереција о предизетништву младих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, под покровитељством владе Републике Србије – Министарства привреде, кроз програм Развојне агенције Србије и компаније Visa.
Фабрика - Фото: РТРС
ФабрикаФото: РТРС

Према подацима Националне службе за запошљавање стопа незапослености младих, до 30 година у Србији, износи 43,1 одсто, и двоструко је већа у односу на незапосленост опште популације. Слично показују и статистички подаци земаља у региону. На Балкану је свака друга особа узраста од 18 до 24 године незапослена. Највећу стопу незапослених младих у регији има Босна и Херцеговина, док се Црна Гора суочава са наглим порастом незапослености високообразованих (45,3%).

Циљ Конференције је представљање младих предузетника, подстиcaње дијалога свих релевантних субјеката у друштву од представника владе, финансијских институција, привредних асоцијација, страних и домаћих компанија и невладиног сектора. Битну улогу у подстицању младих на размишљање о првим пословним корацима има увођење знања из области предузетништва у образовни систем, веће учешће младих у процесима економског одлучивања као и умрежавање младих из Србије, Црне горе, Босне и Херцеговине и њених ентитета Републике Српске и Федерације БиХ.

Конференцију ће отворити: Горан Кнежевић, министар привреде Републике Србије, Предраг Бошковић, министар просвете Црне Горе,  Владимир Ђорђевић, генерални директоркомпаније “Виса“ за Југоисточну Европу. Уводне ријечи изнијеће, у оквиру другог панела, Никола Фабрис, вицегувернер Централна Банка Црне Горе, у оквиру трећег панела, Младен Шарчевић, Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије,  Миленко Савановић, министар рада и борачко –инвалидске заштите Републике Српске, док ће у четвртом панелу уводну ријеч дати  Расим Љајић, потпредсједник владе, министар трговине, туризма и телекомуникације Републике Србије, Слађана Бацковић, директор Фонд за развој Републике Србије.

На конференцији ће учествовати Млади предузетници из Републике Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Федерације БиХ, Назапослени млади и представници студентских асоцијација и ђачких парламената из Србије, Представници удружења младих из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Федерације БиХ, Образовне институције, Националне службе за запошљавање, Невладин сектор, Представници међународних организација.

Сви заинтересовани који желе да се пријаве за учешће на Конференцији то могу учинити путем мејла spektarcentar@gmail.com или телефона 0694044123.

Извор: Вечерње новости