latinica  ћирилица
21/10/2016 |  08:56 ⇒ 08:58 | Аутор: РТРС

Лидери ЕУ без договора о санкцијама Русији

Лидери ЕУ на самиту у Бриселу договорили су се да размотре "све расположиве опције" против Сирије и њених савезника укључујући Русију, ако се настави бомбардовање цивила у Алепу, али су одустали од пријетњи санкцијама, рекао је предсједник Европског савјета Доналд Туск.
Доналд Туск                                               (Фото:spitniknews.com) -
Доналд Туск (Фото:spitniknews.com)

Он је послије првог дана самита, рекао да је стратегија Русије да ослаби ЕУ и додао да лидери ЕУ снажно осуђују нападе на цивиле од стране сиријског режима и његових савезника предвођених Русијом.

Европски лидери су позвали на трајно примирје и спремни су да размотре "све расположиве опције ако се та злодјела наставе", преноси АФП.

Један од основних узрока интерних подјела ЕУ око Русије јесте економске природе.

Британија, Француска и Њемачка подржале су опцију да се размотре санкције против Москве, ако се напади наставе.

Због већ уведених санкција које су нанијеле штету привреди Мађарске, Италије и Словачке, ове земље нису биле спремне да подрже увођење оштријих мјера.

- Подржали смо документ који позива на потребу договора, правог примирја и процеса политичке транзиције. Али мислим да нема сврхе ту помињати санкције - рекао је италијански премијер Матео Ренци.

И шведски премијер Штефан Левен рекао је да сада не постоји јединствен став у ЕУ о питању санкција, али да би то могла да буде опција за будућност.

Извор: Танјуг