latinica  ћирилица
21/10/2016 |  08:11 | Аутор: РТРС

Асанж - незгодни гост којег Еквадор не може да се ријеши

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж за Еквадор је најгори могући гост: не почисти за собом, разоткрива тајне, мијеша се и не зна се када ће да оде.

Четири године након што се Асамнж склонио у еквадорској амабасади у Лондону, напетости између њега и његовог домаћина су очигледне, пишу агенције.

Еквадор је у уторак објавио да је Асанжу ускратио приступ интернету због тога што је Викиликс објавио информације које "утичу на америчке изборе" - хаковане мејлове предсједничке кандидаткиње демократа Хилари Клинтон. Цурење тих података довело је еквадорску владу у незгодну позицију.

Одобривши му заштиту, Еквадор је подржао Асанжов аргумент да су оптужбе за силовање у Шведској само изговор за његово изручење САД. Али, чини се да је претјерао допустивши Викиликсу уплитање у америчке изборе објавом тих информација које су довеле Клинтонову у незгодну ситуацију и заправо помогле њеном републиканском супарнику Доналду Трумпу.

- Влада се боји јер схвата да ће Клинтонова вјероватно побиједити и да би могла да их натјера да плате - рекао је бивши еквадорски амбасадор у Лондону Маурисио Гандара.

Викиликс је у понедјељак оптужио Еквадор да је Асанжу пресјекао комуникације на захтјев државног секретара САД Џона Керија, што су и Стејт департмент и Еквадор демантовали.

Ипак, Еквадор упорно изражава подршку Клинтоновој и жели добре односе са САД јер је у великој рецесији. Та земља управо преговара са ММФ и Свејтском банком о новим зајмовима.

Није познато колико би Асанж још могао да остане у еквадорској амбасади. Живи у малом апартману јако скромно, има траку за трчање, микроталаслну пећницу и мини-соларијум, а до сада је већину времена проводио на интернету.

Извор: Агенције