latinica  ћирилица
20/10/2016 |  19:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

WTA: Кербер прва на крају 2016.

Њемачка тенисерка Анџелик Кербер завршиће годину на првом мјесту WТА листе без обзира на резултате до краја сезоне.
Анђелик Кербер - Фото: Novosti.rs
Анђелик КерберФото: Novosti.rs

Кербер је 12. септембра, послије освајања УС Опена у Њујорку, преузела прво мјесто на WТА листи од Американке Серене Вилијамс. То је била њена друга Грен слем титула, пошто је у јануару освојила Аустралија опен.

Њемица је прекинула низ Серене Вилијамс од 186 узастопних недјеља на првом мјесту. Она је ове године играла у финалу Вимблдона и Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, а освојила је и турнир у Штутгарту. Керберова ове сезоне има скор од 59 побједа и 16 пораза.

Откако је WТА увела ранг-листу 1975. године, до сада је 12 тенисерки годину завршавало на првом мјесту. Кербер је друга њемачка тенисерка којој је то пошло за руком послије Штефи Граф, која је од 1987. до 1996. године осам пута била прва на крају године.

Мартина Навратилова седам пута је годину завршавала на броју један, Крис Еверт и Серена Вилијамс по пет, Линдзи Девенпорт четири, а Жистин Енан и Мартина Хигинс по три пут. Моника Селеш и Каролина Вознијацки су по два пута завршавале годину на првом мјесту, а по једном Викторија Азаренка и Јелена Јанковић, којој је то пошло за руком 2008. године.

Извор: Агенције