latinica  ћирилица
20/10/2016 |  18:58 ⇒ 21/10/2016 | 09:41 | Аутор: РТРС

Ко је тужилац који води предмет о референдуму у Тужилаштву БиХ? (ВИДЕО)

За тужиоца у предмету против предсједника Српске и чланова реферндумске комисије постављен је Мирослав Марковић који је својим одлукама и раније утицао на политичке процесе у корист Сарајева.
Мирослав Марковић - Фото: РТРС
Мирослав МарковићФото: РТРС

За истог тужиоца, тражење укидања Републике Српске од стране Коалиције 1.март прије четири године, није био напад на Уставни поредак и разлог за покретање истраге. Референдум о Дану републике међутим, јесте. Тужилац Марковић за коалицију 1. март навео је да је тада имала легитиман политички циљ. 

Задржавање бошњачке власти у Сребреници свим могућим средствима осим, како су сами признали у коалицији 1. март, - убијањем, није био проблем за тужиоца Мирослава Марковића прије четири године, када је на извјештај МУП-а Српске против Емира Суљагића, одбио да покрене истрагу. Референдум о Дану Републике, за Марковића сада је већи напад на уставни поредак него што је то био Суљагићев став да је 49 одсто територије БиХ окупирано и да Бошњаци имају пуно право да раде на томе да се ослободи.

МУП Српске поднио је пријаву за распиривање вјерске и националне мржње, али је Марковић навео да, ако се експлицитно не позива на насиље, то је легитиман политички циљ.

Мирослав Марковић је тужилац са дебелом историјом доношења одлука у корист званичне политике Сарајева. Последњи случај у којем је утицао на политичке процесе у БиХ био је попис, када је три мјесеца прије рока за објаву резултата, и незнајући да неће бити објављени, у Тужилаштву формирао предмет попис. Епилог након испитивања директора Агенције за статиску БиХ, Велимира Јукића је познат, објављени су резултати које Република Српска није признала.