latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:54 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Влада Дистрикта помаже пензионерима (ВИДЕО)

Влада Дистрикта је и ове године из буџета, издвојила око 100 хиљада марака помоћи пензионерима у Брчком. То им много значи, али ће тражити ребалансом буџета више новца, који би, кажу, углавном потрошили на огрев и прескупе лијекове.
Брчко - Удружење пензионера - Фото: РТРС
Брчко - Удружење пензионераФото: РТРС

Лазару Милинковићу ће, брчанска влада уплатити на рачун 150 марака једнократне помоћи, од које ће платити огрев за зиму. То му је, каже, од велике користи јер тај износ неће издвајати од 340 марака пензије, коју углавном даје за лијекове.

"Како да не помаже, узмите само за огрев да се треба дати добра сума, а то је мени отприлике чртвртина годишњег огрева, то је око 150 марака", каже Милинковић.

Пензионери су из буџета добили и 50 хиљада марака за бањаска лијечења. Критеријуме за одлазак у бање сачињава Центар за социјални рад према социјалном статусу и тежини болести пензионера. Свјесни су да већина њих не може у бање, па су број одлазака повећали међусобном солидарношћу.

"Имамо препоруку на 15 дана, ми идемо на 10 дана да би нас што више отишло и то користило, да будемо солидарни, да неком не буде превише, а неком ни мало", додаје Милинковић.

Око 6.500 пензинера РС у Брчком користиће 100 хиљада марака помоћи из буџета Дистрикта. Новац је намијењен за једнократну помоћ од 50 до 150 марака за сваког пензионера, затим за субвенцију струје и бањско- климатска лијечења. У Удружењу кажу да имају назнака да ће помоћ до краја године, бити и већа.

"То би било тако добро за пензионере с обзиром да иде период зимски, у питању је огрев, у питању је и здравље, трошење лијекова итд, итд, мислим, а имамо и назнака, да би се нешто могло и урадити", каже Вељко Златковић, предсједник Удружења пензинера РС у Брчком.

Додатна помоћ могла би стићи у џепове пензионера одмах након усвајања ребаланса буџета, и то најкасније почетком децембра.