latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:37 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Бијељина- Како живе становници насеља за социјално угрожене и избјегле? (ВИДЕО)

Прије готово двије деценије, у Бијељини је њемачка донаторска агенција ГТЗ радила у сарадњи са домаћим властима насеље за социјално угрожено избјегло становништво.
Бијељина - насење ГТЗ - Фото: РТРС
Бијељина - насење ГТЗФото: РТРС

Никада нису ријешени имовинско правни односи, односно становници насеља нису добили рјешења о власништву над становима. Они и данас добијају једном годишње рјешења о коришћењу објеката.

"Расвјета, кровови... Све је попуцало, прозори, дува на све стране. Хаос живи. Вода је заједничка, није раздвојено, ненормалне цијене долазе, долази паушално", огорчено говори становник насеља Радомир Марковић.

И Душанка Јововић каже: "Овдје јако тешко људи живе, великаши се сјете само кад треба гласати за њих".

Кажу да станове не могу откупити јер нису ријешили питање имовине у Федерацији БиХ.

"Из Вареша сам, од Сарајева, тамо је све порушено, одношено. Кућа- остала рушевина. Овдје не могу ништа ријешити док не ријешим тамо", рекао је Милорад коловић.

У овом насељу 136 породица немају јавну расвјету, игралиште за дјецу , стамбени објекти прокишњавају. Списак оног што недостаје је дуг.

Ако је било шта позитивно у овом насељу јесте изградња канализације. Градска управа обећава и јавну расвјету у будућности. Међутим.

"Свако своје двориште треба да уреди. Истина да постоје проблеми имовинско- правних односа, и док год људи не ријеше статус власништва, вјероватно немају неку жељу да уређују око свог објекта", изјавио је Томица Стојановић из Одјељења за стамбено комуналне послове Градске управе у Бијељини.

Њемачка донаторска агенција ГТЗ радила је у сарадњи са домаћим властима ово насеље прије готово двије деценије. Оно је међувремену оронуло, постало све друго осим градског насеља.