latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:13 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Приједорски иноватори освојили три златне медаље (ВИДЕО)

Ученици приједорске средње Електротехничке школе, на овогодишњем 30. Сајму иновација, знања и стваралаштва, „Тесла-фесту“ у Новом Саду, освојили су три златне медаље.
Иноватори у Приједору - Фото: РТРС
Иноватори у ПриједоруФото: РТРС

Три златне медаље за „златне приједорске иноваторе“ и то за израду „3Д холограма“, „справе за аутоматско означавање производа“ и „панела за претварање свјетлосне енергије у електричну“.

Овом приликом средњој Електротехничкој школи из Приједора уручена је и златна плакета за успјехе. Ученици су задовољни јер је ово награда за мукотрпан рад и труд. 

Ученици приједорске средње Електротехничке школе скромни су и поред успјеха. Кажу резултат са „Тесла-феста“ је и очекиван, јер су у њега уграђени мјесеци напорног рада. За добру иновацију, како кажу, најбитнија је идеја.

"Потребан нам је један рачунар, један монитор, и ова пирамида као што видите, монитор прави рефлексију на пирамиду која је закривљена под 45 степени", каже Душан Грабовица из Електротехничке школе Приједор.

Његов колега Дејан Поповић говори: "Суштина овог пројекта је да претвара свјетлосну енергију у електричну преко соларног панела којим добијамо наизмјеничну струју или напон са којег се напаја потрошач".

На овогодишњем „Тесла-фесту“ излагали су иноватори из 10 земаља, што успјеху младих Приједорчана даје посебан значај. Награђени радови, као и претходних година, остају у школи и биће кориштени у практичној настави ученика.

"Да би дјецу што више мотивисали да уче и да виде да и они својим радом могу да постигну тако неки резултат који је занимљив и вриједан поштавања", напомиње професор Ненад Вукота.

Успјеси које већ годинама биљеже ученици ове школе на такмичењима, резултат су доброг рада професора са ученицима у двије секције, електроничкој и енергетичкој. Иза свега стоји тежња ка основном циљу средњих стручних школа – да буду сервис привреди.

"Ми јако пуно посвећујемо практичној настави ученика како би они код запошљавања, послодавци имали што мање примједби на наше ученике", изјавио је Драгоја Миљић, директор Електротехничке школе Приједор.

Ученици приједорске средње Електротехничке школе у претходном периоду израдили су нови семафор на стадиону ФК „Рудар“, док многи њихови пројекти чекају на реализацију.