latinica  ћирилица
20/10/2016 |  15:42 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Шамац помаже повратницима (ВИДЕО)

Општина Шамац подржава повратак пријератног становништва кроз изградњу путне и комуналне инфраструктуре, помоћ у обнови оштећених домаћинстава и подстицаје запошљавању и самозапошљавању. До сада се вратило 850 Хрвата, а још 500 је заинтересовано за обнову кућа и повратак.
Мато Туњић - Фото: РТРС
Мато ТуњићФото: РТРС

Мато Туњић из Доњег Хасића, 2001. године обновио је у рату оштећену кућу и засадио воћњак. Тада се вратио и занату којим се и до рата бавио- корпарству. У оквиру пројекта подршке самозапошљавању, који су лане провели општина Шамац и УНДП, подигао је плантажу индустријске врбе, обезбиједивши тако и сировину за производњу.

"Није то корпарство као што је некад било, сад је то јако слабо, неорганизовано, нема неких купаца озбиљних. Ал ето, боље ишта него ништа. Радити се мора да би се преживило", говори Мато Туњић.

Од укупног броја повратника, три четвртине су људи старије животне доби. За повратак младих је неопходно обезбиједити радна мјеста, што је опет, условљено укупним привредним и економским развојем локалне заједнице.

"Моје је мишљење да би се то пуно боље могло направити када би се средства која се користе за одрживи повратак, по свим нивоима власти да их не набрајам, кад би та помоћ не би имала социјални карактер, него кад би имала развојни карактер. То значи, ништа од тога што се да нека мала новчана помоћ или мотокултуватор некој старијој особи ту нема развоја ни самоодрживог повратка", каже Иво Блажановић из Службе за локално- економски развој, Шамац.

Општина Шамац створила је позитиван амбијент и услове за одржив повратак, али ће тек значајнији развој привреде и мале привреде, односно могућност запошљавања подстаћи и млађе људе да се врате и овдје заснују породице.