latinica  ћирилица
20/10/2016 |  15:24 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Oпада производња вина широм свијета

Глобална производња вина ове године ће бити на скоро најнижем нивоу у посљедњих 20 година, саопштила је данас Међународна организација за винову лозу и вино /ОИВ/.
Црно вино - Фото: РТРС
Црно виноФото: РТРС

 
Производња ће вјероватно бити на нивоу од 259 милиона хектолитара, што је за пет одсто мање него у 2015. години. То ће бити један од три најслабија резултата од 2000. године, наводи се у процјени која је представљена на конференцији за новинаре у Паризу.

У извјештају се наводи да су производни резултати веома различити по државама и да је то посљедица утицаја климатских промјена.

Италија је водећи свјетски произвођач са 48,8 милиона хектолитара, чиме је успјела да надмаши Француску, прошлогодишњег шампиона.

Француска је другопласирана са производњом од 41,9 милиона хектолитара вина у 2016. години, што је велики пад за 12 одсто у односу на прошлогодишњи резултат.

ОИВ очекује да ће, међу три водећа произвођача, само Шпанија остварити раст у 2016. години, и то за један проценат, на 37,8 милиона хектолитара.

САД су на четвртој позицији са производњом од 22,5 милиона хектолитара, што представља повећање за два процента у односу на прошлу годину.

Аустралија је петопласирана са растом за пет одсто, на 12,5 милиона хектолитара.

Извор: Срна