latinica  ћирилица
20/10/2016 |  14:52 | Аутор: РТРС

Соколац-Одржана радионица документарног филма

На Сокоцу је данас одржана радионица документарног филма у оквиру кампање за јубиларни 10. Међународни филмски фестивал "Први кадар", на којој је приказан један документарни филм за основце и средњошколце, о коме је потом разговарано са ученицима.
"Први кадар" - Фото: илустрација
"Први кадар"Фото: илустрација

Декан на Академији умјетности у Београду Драгољуб Елчић рекао је новинарима да је документарни филм, према својој структури, истина, чињеница и стварност.

Према његовим ријечима, са документарним филмом настала је филмска умјетност као таква, а 20. вијек јесте вијек умјетности филма. "Технолошким развојем филма и појавом телевизије, појавио се документаризам на телевизији", рекао је Елчић.

Он каже да постоји разлика између филмског и телевизијског документаризма и да је важна и дужина филма, јер кратки докуметарни филм има своју филозофију и драматургију која је потпуно различита од драматургије средњег или дугометражног филма.

У оквиру кампање за јубиларни 10. Међународни филмски фестивал "Први кадар", један од најзначајнијих у Републици Српској и водећих фестивала документарног и кратког играног филма у регији, који ће трајати од 6. до 11. новембра у Источном Сарајеву, биће одржане и радионице документарног филма у Братунцу, Милићима, Сокоцу, Рогатици и Шамцу.

Извор: СРНА