latinica  ћирилица
20/10/2016 |  14:13 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Стевандић: Велике подјеле у опозицији о механизму координације

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је опозиција синоћ напустила сједницу републичког парламента зато што постоје велике подјеле унутар СДС-а и ПДП-а у вези са механизмом координације.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је данас у изјави новинарима у Бањалуци навео да је опозиција као разлог изласка са сједнице навела повреду пословника, али да је очигледно њихова намјера била да не присуствују расправи о механизму координације.

Он је данас након завршетка сједнице парламента Српске навео да је у материјалу који је доставила Влада Српске таксативно и табеларно приказано да је Савез за промјене сводио Републику Српску на ниво Брчко дистрикта и кантона, што је, како је рекао, непримјерено, непојмљиво и правно немогуће.

Стевандић је демантовао тврдње колиције Домовина да током синоћњег засједања Народне скупштине Српске није било скупштинског кворума.

- Све вријеме док је Мурвет Барјактаревић из колиције Домовина био у скупштинској сали постојао је кворум и свако ко је хтио да утврди кворум могао је на тој сједници да затражи повреду пословника, али он је то учинио наредни дан, што је некоректно - истакао је Стевандић.

Он је навео да додатно оптерећење представља чињеница да многи посланици када излазе не извлаче своје картице, те да је синоћ, када је кворум био од 42 до 44 посланика, у једно вријеме било увучено 56 картица.

На питање да ли је видио нови закон о Дану Републике Српске који припрема Влада Српске за једну од наредних сједница републичког парламента, Стевандић је рекао да ни он, ни други посланици нису добили тај материјал.

- Мислим да у суштини није битно да ли ће то бити измјена закона или нови закон, битно је да с једне стране покажемо ствар процедуре поштовања одлука Уставног суда БиХ, односно да им покажемо да они нису били фер и да нису поштовали Устав, а да ми поштујемо - навео је Стевандић.

Он је додао да с друге стране треба испоштовати одлуку народа исказану на референдуму о Дану Републике Српске.

Извор: СРНА