latinica  ћирилица
20/10/2016 |  12:45 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Нацрт закључка ЕУ: Санкције за оне који подржавају Асада

Европска унија намјерава да заузме одлучнији став по питању сукоба у Сирији и упозори све савезнике режима сиријског предсједника Башара ал Асада, укључујући и Русију, да би могли да се суоче са евентуалним санкцијама ако се наставе злодјела у Алепу.

"Европски савјет осуђује нападе сиријског режима и његових савезника, нарочито Русије, на цивиле у Алепу", стоји у нацрту закључка самита у који је агенција АФП имала увид.

Шефови држава и влада, како преноси агенција, захтијевају "хитно окончање непријатељстава и обнављање кредибилног политичког процеса под покровитељством Уједињених нација".

У нацрту документа се додаје да одговорни за кршење међународног хуманитарног права и људских права морају да буду позвани на одговорност.

У односу на нацрт од сриједе, сада је убачена још једна реченица о пријетњи санкцијама.

"ЕУ разматра све опције, укључујући санкције против појединаца или организација које подржавају режим, ако се злодјела наставе".

Слична реченица може се наћи у изјави шефова дипломатија ЕУ која је усвојена у понедјељак, али се пријетња санкцијама ту односила само на сиријске држављане.

Извор: Танјуг