latinica  ћирилица
20/10/2016 |  12:44 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Парламент усвојио консолидовани извјештај о извршењу буџета (ВИДЕО)

Усвајањем три стратешка документа о развоју малих и средњих предузећа, јавних путева и транспорта и Консолидованог извјештаја о извршењу буџета у првој половини ове године, Народна скупштина окончала је 14.редовну сједницу.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Подршку посланика добила је и Информација о усаглашеном систему координације процеса европских интеграција у БиХ, коју је касно синоћ образложила предсједница Владе Жељка Цвијановић. Идемо до Марка Вејића. Марко, на шта је премијерка указала у свом излагању?

Механизам координације није техничко питање, како то неки желе да представе, већ уставно-правно и политичко питање, које је директно везано за положај, очување и примјену надлежности институција Републике Српске – поручила је премијерка.

Посланике је упознала с кључним ставовима усаглашеног система координације и бројним разликама овог документа у односу на онај који је Савјет министара БиХ, без знања и сагласности Владе Српске, усвојио у јануару.

Додала је да се процес преговора и усаглашавања одвијао у неколико фаза, а да су у посљедњој учествовали и представници делегације ЕУ у БиХ.

Уз представљање Информације о усаглашеном систему координације, посланицима је приложена и спорна одлука Савјета министара од јануара ове године. У њој су, каже премијерка Жељка Цвијановић, била садржана катастрофална рјешења и положај Српске. Исправком, која је услиједила у августу, Српска је постала незаобилазан фактор у доношењу одлука.

"Присуство и став Владе Републике Српске не може више супституисати неко ко у Савјету министара обавља функцију предсједавајућег или потпредједавајућег, а који долази са простора Републике Српске, већ искључиво предсједник Владе Српске'', рекла је Цвијановићева.

Да би оправдале своју непромишљеност, опозиционе партије упорно су објашњавале да не постоји суштинска разлика између два модела, каже премијерка. То, поручује, пада у воду, јер нови модел потпуно је другачији.

"Он нуди рјешења која су по суштини комаптибилна рјешењима на која је Народна скупштина Републике Српске већ дала сагласност крајем 2013. године, али уважава и чињеницу да је, што је нова околност, у међувремену на снагу ступио Споразум о стабилизацији и придруживању", изјавила је премијерка Српске.

Иако је ранији став Владе био да овакви процеси треба да буду искључиво у рукама домаћих институција, овај пут су тражили укљученост ЕУ, јер је тај процес био изложен различитим манипулацијама, каже премијерка. Њеном браћању нису присуствовали посланици опозиције. Уз образложење да им није допуштено дискутовање о једној од претходних тачака дневног реда, сједницу су напустили нешто раније. То је и данас била тема у скупштинском холу.

Посланици опозиције ни данас се нису вратили у салу на гласање. Изјашњавању о овој теми, али и о другим разматраним тачкама, нису присуствовали ни посланици Домовине. Тврде – за синоћњу расправу није било кворума.

Да би се избјегле овакве ситуације и парламентарни рад на граници кворума, Вишковић ће у наредном периоду инсистирати на усвајању Кодекса, који ће завести ред међу посланицима.

Посланици су на данашњој сједници усвојили Стратегију развоја малих и средњих предузећа за период од 2016. до 2020. године, којом је планиран раст укупног броја малих и средњих предузећа до 18.200.

У дану за гласање усвојен је Нацрт стратегије транспорта Републике Српске за период од 2016. до 2030. године, чије је циљ идентификовање активности за развој транспортног система Српске у краткорочном, средњорочном и дугорочном периоду.

Скупштина је усвојила годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за ову годину и примила к знању извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о ревизији консолидованог годишњег извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за прошлу годину.

Усвојени су извјештаји о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Гарантног фонда Републике Српске о пословању за 2015. годину.

НСРС је усвојила и извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Српске од 2011. до 2020. за 2015. годину, те информацију о дугу са стањем на дан 31. децембар прошле године.

Народна скупштина је усвојила консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за првих шест мјесеци ове године, у којем се наводи да укупни консолидовани приходи и примици износе 1,653 милијарди КМ, а укупни консолидовани расходи и издаци 1,631 милијарди КМ. Приходи од директних пореза за првих шест мјесеци остварени су у износу од 565,2 милиона КМ, што представља 101 одсто у односу на план за првих пола године.

У структури директних пореза, приходи од пореза на доходак износе 79 милиона КМ, приходи од пореза на добит 114 милиона КМ, допринос за социјално осигурање 366 милиона КМ, те порез на имовину 6,1 милион КМ, наводи се у овом документу.

Усвојена је одлука о прихватању задужења Републике Српске према Међународном фонду за развој пољопривреде по Пограму развоја конкурентности у руралним подручјима у износу од 4.680.000 евра, што представља 42 одсто од 11.120.000 евра укупног задужења за БиХ.

Скупштина је прихватила је и информацију о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Српској за 2015. годину, у којој се наводи да су настављени позитивни трендови у структури пензија, односно повећава се проценат корисника старосне пензије и смањује проценат корисника инвалидске пензије.

Усвојена је и Стратегија развоја јавних путева у Српској за период 2016-2025. година, којом је развој путне мреже у дијелу дугорочног развоја мреже јавних путева допуњен новим путним правцем Тузла-Лопаре-Брчко.

Усвојен је и извјештај о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске за 2015. годину, у којем се наводи да је Фонд лани остварио укупне приходе од накнада у износу 2,4 милиона КМ.

НСРС је прихватила и извјештај о раду Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2015. годину, у којем се наводи да је њен укупан приход у прошлој години износио 2.408.000 КМ и за 7,25 одсто је мањи у односу на одобрени буџет.

Усвојен је и извјештај о раду Републичке комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске у 2015. години, извјештај о раду Комисије за жалбе у прошлој години, те информација о реализацији заједничких пројеката за рјешавање стамбених питања избјеглица, расељених лица и повратника.

На приједлог скупштинске Комисије за избор изабрана је Комисија за Спомен-подручје Доња Градина, док је Витомир Поповић разрјешен дужности арбитра у спорном дијелу границе у Брчком, а на ову позицију именован је Синиша Каран.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад 14. редовне сједнице Народне скупштине.

Извор: РТРС/СРНА