latinica  ћирилица
20/10/2016 |  11:14 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Сондин падобран одбачен прерано током спуштања на Марс

Европска истраживачка сонда прерано је одбацила падобран током спуштања на Марс, саопштено је из контроле мисије, која још није добила податке од апарата са површине Црвене планете.
Европска истраживачка сонда "Скјапарели" (Фото: ESA) -
Европска истраживачка сонда "Скјапарели" (Фото: ESA)

Телеметријски подаци примљени током спуштања показују да су прекратко радиле ракете које је требало да ублаже спуштање, преноси Би-Би-Си.

Европска свемирска агенција /ЕСА/ још није потврдила да се сонда срушила, али расположење није позитивно.

Стручњаци ће и даље анализирати податке и можда ће покушати да пошаљу позивни сигнал сонди "Скјапарели" у нади да се она неоштећена спустила на површину Марса.

Американци ће искористити један од својих сателита у орбити Марса у покушају да сниме подручје спуштања да би можда уочили сонду.

Према подацима које је апарат успио да пошаље, све је било у реду током уласка сонде у атмосферу. Топлитни штит се активирао и успорио пад, а потом је падобран требало додатно да успори спуштање.

Проблеми су настали пред крај фазе у којој је кориштен падобран, јер је он одбачен прерано, а потом су и ракете за успоравање радиле само три или четири секунде умјесто 30 секунди.

"Скјапарели" је наставио да шаље радијски сигнал још 19 секунди послије гашења ракета.

Стручњаци ЕСА-е кажу да је немогуће процијенити шта се десило са сондом док се не израчуна брзина њеног пада и висина на којој је одбачен падобран.

Извор: СРНА