latinica  ћирилица
20/10/2016 |  10:56 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Влада РС: О степену развијености јединица локалне самоуправе за 2017.

Влада Републике Српске усвојила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља.
Влада РС, сједница - Фото: РТРС
Влада РС, сједницаФото: РТРС

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби потпунијег и прецизнијег прописивања појединих одредби за које се у досадашњој примјени постојећег закона утврдило да нису довољно прецизно уређене.

Предложеним измјенама и допунама Закона уводи се и дефинише појам аутохтоне сорте, да би се заштитиле домаће сорте које су значајне за Републику Српску. Законом је прописано да етикете издаје овлашћена институција, али није дефинисано да министар даје овлашћење за издавања етикета за ситна паковања сјемена пољопривредног биља, што је сада јасно прописано.

Прецизније су дефинисане одредбе које се односе на производњу, контролу, увоз и промет сјемена пољопривредног биља, као и одредбе које се односе на Регистар сорти, односно сортну листу.

Влада Републике Српске усвојила је Иформацију о активностима које проводи Регулаторни одбор жељезница БиХ.

Влада Републике Српске сматра да је неприхватљиво дјеловање Регулаторног одбора жељезница БиХ, супротно одредбама Закона о жељезницама БиХ и без адекватне партиципације надлежних институција Републике Српске.

Задужено је Министарство саобраћаја и веза да у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу тражи од Регулаторног одбора жељезница БиХ да све активности које се односе и на жељезнице Републике Српске спроводи уз потпуну и правовремену укљученост надлежних институција Републике Српске, јер се у супротном исте неће примјењивати на жељезницама Републике Српске.

Влада Републике Српске тражи од ЈУ “Службени гласник Републике Српске“ да не објављује подзаконске акте донесене од стране Регулаторног одбора, без претходне сагласности Министарства саобраћаја и веза.

Задужено је Министарство саобраћаја и веза и “Жељезнице Републике Српске“ да наставе са активностима на доношењу подзаконских аката који су предвиђени Законом о жељезницама Републике Српске.

Влада Републике Српске разматрала је и усвојила Извјештај о процјени социо-економских утицаја 1. годишњег циклуса Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској 2014-2015.

Финансијски механизам за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској успостављен је потписивањем Меморандума о разумијевању између Развојног програма Уједињених нација (УНДП), Владе Швајцарске, Министарства финансија и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске и Инвестиционе – развојне банке Српске, а све у циљу стимулисања реализације локалних развојних пројеката.

Укупна расположива средства за провођење 1. годишњег циклуса Финансијског механизма 2014-2015 износила су 520.000 УСД.

У склопу 1. годишњег циклуса Финансијског механизма 2014-2015 одобрено је финансирање 9 пројеката односно подржано је 9 општина и то: Шипово, Нови Град, Калиновик, Купрес РС, Рибник, Мркоњић Град, Рудо, Теслић и Србац.

Влада Републике Српске разматрала је и усвојила Коначни извјештај о реализацији и оцјени Акционог плана за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској до 2015. године.

Влада Републике Српске разматрала је и усвојила Посебан извјештај о стању података и праћењу родно заснованог насиља у Републици Српској са препорукама за дјеловање.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о степену развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској за 2017. годину.

Овом одлуком утврђује се степен развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској за 2017. годину.

Развијене јединице локалне самоуправе су: Бања Лука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник,Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Модрича, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Теслић, Требиње и Угљевик.

Средње развијене јединице локалне самоуправе су: Билећа, Брод, Вишеград, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Нови Град, Соколац, Србац, Станари, Фоча и Челинац.

Неразвијене јединице локалне самоуправе су: Братунац, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

Изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су: Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава.

Даје се сагласност Министарству породице, омладине и спорта на План утрошка средстава за период 01.01-31.10.2016. године,у укупном износу од 386.929,00 КМ.

Средства из ове одлуке се распоређују на сљедећи начин:

-Субвенција каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова - 356.929,00 КМ;

-Текући грантови за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком РС и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања - 30.000,00 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о утврђивању општег интереса за изградњу парка вјетрењача “Трусина“.