latinica  ћирилица
20/10/2016 |  09:57 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Пропао план хрватских посланика у ЕП о осуди референдума у Српској

Хрватски посланици у Европском парламенту, предвођени Дубравком Шуицом (ХДЗ), "забројали" су се кад су најављивали резолуцију којом су жељели да осуде референдум у Републици Српској и "сецесионистичку политику Милорада Додика".
Европски парламент - Фото: Novosti.rs
Европски парламентФото: Novosti.rs

Према сазнањима београдских Вечерњих новости, они за овај подухват нису добили подршку осталих посланичких група, због чега ће морати да одустану од своје намјере.

То је потврдио и Кристијан Дан Преда, извјестилац ЕП за БиХ:

- Европска народна партија (ЕПП) затражила је прије три недјеље дебату о овој теми, али друге политичке групе у ЕП нас нису подржале. Сљедећег мјесеца имаћемо прву расправу о годишњем извјештају о БиХ и сигуран сам да ће се разматрати и питање референдума - каже Преда.

Послије свега, огласила се и Шуица, која је изразила очекивања да ће се дијелови резолуције бар наћи у годишњем извјештају ЕП о БиХ те да ће, како је рекла, референдум доживјети осуду.

Званичну одлуку о Шуицином приједлогу резолуције данас ће дати конференција предсједника посланичких група у ЕП, али је резултат већ познат - она се неће наћи пред европским посланицима.

Извор: Вечерње новости