latinica  ћирилица
20/10/2016 |  08:28 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

МОК жели ОИ 2020. и у Фукушими

Предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах предложио је да се нека такмичења на ОИ у Токију 2020. одрже у сјевероисточном дијелу земље.
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni) -
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni)

Тај дио Јапана је погођен земљотресом, цунамијем и нуклеарном катастрофом 2011. године, од које се ова земља још увијек опоравља.

Бах је током састанка са премијером Јапана Шинзом Абеом рекао да је "једна од могућности" да се неке утакмице бејзбола и софтбола одиграју у областима погођеним катастрофом.

Јапански медији навели су да је Фукушима, гдје се догодила нуклеарна катастрофа у локалној нуклеарној централи, јак кандидат за домаћина.

Бејзбол и софтбол су 2008. године избачени из олимпијског програма, али су овог љета враћени у програм за Игре 2020. године. Оба спорта су веома популарна у Јапану.

- Разговарали смо о идеји да се нека такмичења током Игара у Токију одрже у областима погођеним катастрофом, да допринесемо обнављању подручја и покажемо свијету како напредује. Разговарали смо о бејзболу и софтболу, због њихове популарности у Јапану. Прва утакмица на турниру у којој би наступила домаћа репрезентација би била врло моћна порука - рекао је Бах.

Претходно, такмичења у бејзболу и софтболу планирана су за стадион Јокохаме.

Извор: Б92