latinica  ћирилица
19/10/2016 |  21:00 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Србија тражила разговор о Трепчи, Приштина не пристаје

У Бриселу је вечерас завршен први дан нове рунде дијалога на техничком нивоу између Београда и Приштине, током којег је српска страна је инсистирала на теми Комбината "Трепча", али је Приштина одбила да о томе разговара.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Разговор о томе представници Србије водили су са европским званичницима, који су поновили да су примили к знању њихов став, јавља РТС.

Делегације Београда, коју предводи директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, и Приштине разговарали су први пут послије неуспјеха у преговорима о телекомуникацијама и одлуке приштинских власти о присвајању "Трепче".

Представници Београда данас су у засебном разговору са представницима ЕУ изнијели став да тренутни ток дијалога не доприноси нормализацији односа и рјешавању практичних питања.

Двије делегације су данас на нивоу експерата разговарале о примјени споразума о слободи кретања, односно о регистарским таблицама, који би требало би да ступи на снагу 15. новембра.

Споразум подразумијева да би статусно релевантни дијелови на таблицама обје стране требало да буду прекривани наљепницама и тај режим би требало да замјени досадашњи режим тзв. проба таблица.

Независно од самог дијалога у Бриселу, било је ријечи и о закону о "Трепчи", који је донијет у Приштини.

Потпредсједник приштинске владе Бранимир Стојановић рекао је да је о приштинском закону о "Трепчи" разговарао са европским послаником задуженим за Балкан Едуардом Куканом и најавио серију разговора са званичницима ЕУ о том питању.

- Ово је почетак наше иницијативе да на много мјеста у Бриселу, у институцијама ЕУ објаснимо шта се то десило одлуком да се донесе Закон о "Трепчи" - рекао је Стојановић.

Дијалог се наставља сутра разговором о споразуму о универзитетским дипломама.

Извор: РТС