latinica  ћирилица
19/10/2016 |  20:51 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Модул "Скјапарели" послао сигнал по слијетању на Марс

Модул „Skjapareli" послао је данас сигнал послије слијетања на Марс, што је потврда да је, послије седмомјесечног путовања и преваљених пола милијарде километара, све прошло по плану при спуштању на површину Црвене планете!
Марс (Фото: Thinkstock) -
Марс (Фото: Thinkstock)

Европско-руска мисија је успјешно  извела спуштање на Марс, пошто се током поподнева мали роботски свемирски модул спустио на површину Црвене планете.

Летјелица мисије “Егзомарс“ успјешно је привела крају критичан маневар уласка у орбиту Марса и сигнали које је послала стигли су до станица на Земљи, пренио је РТС.

Поновно успостављање веза са „Skjapareli“ је нека врста потврде да је рад мотора протекао по плану, а сада чланови мисије на Земљи чекају детаљнију оцјену динамике спуштања како би то било потврђено.

Тимови који прате модул мисије “Егзомарс“ чекају назнаке напретка на Црвеној планети.

Инжењери са нестрпљењем чекају нови пакет информација које треба да им допреми Насин ""Mars Reconnaišance Orbiter", који је прелетио изнад мјеста слијетања “Skjaparelija“.

Модул „Skjapareli“ се одвојио од матицног брода "Trace Gas Orbiter" (ТГО) у недјељу, након чега је наставио свој пут до површине планете, док ће ТГО ући у орбиту Марса и остати у њој како би прикупљао узорке гасова.

Послије пређене пола милијарде километара, све очи команде Европске агенције за истраживање свемира (ЕСА) биле су уперене у модул "Skjaparelija“, јер с Европа тако придружила елитном клубу (САД и Русија ) за сада) оних који су се спустили на Марс.

Најближе спуштању на Црвену планету је од европских земаља дошла Велика Британија мисијом “Bigl 2“, која је дотакла површину, али је тада изгубљена свака комуникација.

“Skjaparelijeva“, главна мисија јесте да тестира технологију за спуштање, како би утабао пут за ровер са бушилицом, који це бити послат 2020. године у оквиру друге фазе “Егзомарс“  мисије.

Извор: Тањуг