latinica  ћирилица
19/10/2016 |  20:31 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Политичка анатомија једне пресуде"

"Политичка анатомија једне пресуде"- назив је књиге Милана Благојевића промовисане вечерас у Бањалуци.
Промоција књиге Милана Благојевића - Фото: РТРС
Промоција књиге Милана БлагојевићаФото: РТРС

Ријеч је о првој научној монографији која за предмет има недавну пресуду Претресног вијећа Трибнунала у Хагу у предмету против Радована Караџића. Издавач је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске 

 У монографији „Политичка анатомија једне пресуде“ обрађена су најважнија питања из пресуде против Радована Караџића, што је урађено унутар пет цјелина и то у Уводним разматрањима, оптужбама за ратне догађаје у појединим општинама Српске, ратним дешавањима из Сарајева и догађајима у Сребреници јула 95. године. Аутор Милан Благојевић истиче да је овом књигом приказана и сва политичка позадина пресуде, која се огледа у креирању противправне конструкције удруженог злочиначког подухвата.

"У књизи сам посебно апострофирао чињеницу да је, у ствари, кроз суђење Караџићу суђено не само њему, него прије свега Републици Српској. Овом пресудом, која није прва, али је једна од најважнијих, жели се пресудити Српској у периоду од њеног стварања, 9. јануара 1992. године па до завршетка рата", навео је Благојевић.

Вршилац дужности замјеника директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Невенко Врањеш рекао је да се Центар одлучио за издавање ове књиге због темељне анализе првостепене пресуде Хашког трибунала изречене првом предсједнику Српске Радовану Караџићу.

"Аутор је ушао у суштину те пресуде објективним и правно перфектним језиком и стилом на начин да посебно анализира синтагме које је извео Трибунал и упркос чињеници да је ријеч о индивидуалној кривичној одговорности једном лицу, тај суд је употријебио конотацију која може отежати положај Српске на домаћем и међународном плану", навео је Врањеш.

Књига „Политичка анатомија једне пресуде“ штампана је и на енглеском језику, а ускоро би требало да буде представљена и публици ван нашег говорног подручја.