latinica  ћирилица
19/10/2016 |  19:02 ⇒ 20/10/2016 | 09:07 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Неће бити отпуштања радника, ни смањења плата (ВИДЕО)

Оперативни план за отпуштање радника и смањење плата у јавном сектору не постоји и Влада Републике Српске ниједним документом не планира смањење број радника и плата, потврдила је предсједница Владе Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Премијерка је објаснила да тренутно постоји само стратешки план којим нису дефинисани детаљи, а да оперативни план ни не постоји како су објавили поједини медији.

"Нема плана, нема смањења плата и нема смањења броја радника", рекла је премијерка.

Овом изјавом премијерка је демантовала наводе о смањењу рброја адника и плата. Цвијановићева је објаснила да је Влада усвојила стратешки план као стратешки оквир у складу са договором са ММФ-ом и Свјетском банком. Рекла је и да није тачно да је стратешки план који је усвојен прије неколико мјесеци, држан у тајности због избора.

"Сама та шпекулација да није могуће смањити трошкове јавне потрошње за плате, а да се не смањују плате није тачна, то је могуће урадити на различите начине, природним одливом, јер ће значајан број људи бити пензионисан у наредном трогодишњем периоду, а који је обухваћен тим стратешким планом", навела је премијерка.

У стратешком оквиру, а који је договорен са ММФ-ом, биће утврђен и замрзнут фонд плата, што значи да нема повећања плата или запошљавања нових радника, али не и било каквих смањења.

"Тамо врло прецизно пише да фонд плата неће расти у односу на БДП, ако претпоставите да ће БДП расти, а притом задржите износе за плате или смањите, онда то свакако значи уштеде", рекао је министар финансија Зоран Тегелтија.

Након три године кад се подвуче црта, видјеће се и конкретне уштеде - увјерава предсједница Владе. Најавила је да би оперативни план за провођење стратегије требало да буде познат крајем године.