latinica  ћирилица
19/10/2016 |  18:57 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Какав мед купујемо - свака друга теглица сумњива!? (ВИДЕО)

Скоро свака друга теглица меда на нашем тржишту је потенцијални фалсификат. То би се могло закључити из резултата анализа меда које је тражио Републички инспекторат.
мед - Фото: РТРС
медФото: РТРС

Од 19 узорака, шест је пало на тесту, а за још два се чекају резултати суперанализе. Мед који није видио кошницу повучен је из продаје.

Чињеница да на контроли квалитета не задовољава свака друга тегла меда у Српској, Ранка Бабића посебно не изненађује. Годинама се бави пчеларством и каже ситуација је све гора.

- Код нас је проблем што су посљедњих година смањени приноси, тако да принос једне биљке не даје зрео мед из кошнице. Онда се догађа да су то мијешани медови који се на тржишту не цијене - каже Бабић.

С обзиром на то, да ситуацију познаје из прве руке, Бабић стање на тржишту не може оцијенити позитивним. Двадесетак званичних контрола годишње, тврди, није довољно да би се стекла реална слика. Упркос томе, надлежни наводе да су контроле прилично детаљне.

Весна Петковић, специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту за јавно здравство Републике Српске,
каже да контрола исправности меда укључује визуелну контролу изгледа, укупну конзистенцију меда, затим контролу садржаја метил-фурфурола, а то је индикатор квалитета контроле меда, разградње шећера првенствено фруктозе, затим укључује садржаје и анализу тешких метала и жељеза.

Каквог је квалитета мед тешко је оцијенити без анализе. Од укупне количине меда у продаји је више од 115 хиљада килограма из увоза. Највише га је из Хрватске, Кине, Русије, Америке, Словеније, Малезије и Новог Зеланда.

- Утврђено је да шест узорака није у складу са Правилником о квалитету меда, за два узорка чекамо још резултате лабораторијских испитивања. Када је ријеч о произвођачима, три су из ФБиХ, један из Сепублике Српске и два из Србије, али су увозници из ФБиХ - рекао је Пејо Ђурашиновић, главни инспектор за храну у Инспекторату Републике Српске.

Анализе по инспекцијском налогу, приликом увоза или по захтјеву произвођача, редовно врши и Институт за јавно здравство. Ни они се не могу похвалити резултатима.

- Од укупног броја узорака у претходном периоду од 27 узорака 12 је било неисправно на параметре квалитета, али то су одступања у границама дозвољеног позитивитета - рекла је Весна Петковић.

Интересантно је да је контрола више од 20 тона меда увезеног из Кине показала готово савршене резултате. И мед домаћих пчелара у великој мјери одговара правилнику. Због лоше контроле, тврде надлежни, проблем је мед из ФБиХ. Три од шест узорака су из тог ентитета, сви су повучени из продаје, а веће количине требало би да повуче тамошња инспекција.