latinica  ћирилица
19/10/2016 |  18:53 ⇒ 20/10/2016 | 00:12 | Аутор: РТРС

Зашто је у ПС БиХ одбијен Закон о акцизама на нафту? (ВИДЕО)

Приједлог измјена закона о акцизама којим је било предвиђено повећање акциза за нафту и нафтне деривате за 15 фенинга није прошао данас у Представничком дому ПС БиХ.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Наиме, већином гласова усвојено је негативно мишљење Комисије за финансије и буџет чиме је одбијен овај, али и два пропратна законска приједлога.

Предложени текст закона о акцизама не одговара ономе што је договорено на УО Управе за индиректно опорезивање БиХ, не одражава споразум ентитетских премијера, а ту је и неусклађеност са Реформском агендом и писмом намјере према ММФ - све су то разлози зашто је СНСД ускратио подршку предложеном.

- Не може да се бира "ово хоћу, ово нећу", ако постоји споразум или не постоји споразум, гдје год нема споразума или се споразум не поштује, то су пројекти који ће изазвати само јалове политичке расправе, беспотребне унутар парламента -каже Никока Шпирић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Из првобитног приједлога УИО, Савјет министара политичком гимнастиком избацио је дио који се односи на акцизе намијењене здравственом сектору.

- У шестом мјесецу није било већине за усвајање тог закона који је упућен према Савјету министара и сегментирано је добио подршку, ово што се односи на цесте и аутоцесте - рекао је Вјекослав Беванда, министар финансија БиХ.

- Очито је да је неко у Савјету министара уцијенио парламентарну већину и да је одлука морала таква бити, иначе би се парламентарна већина довела у питање. То може бити једини разлог због чега је таква одлука - додаје Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Одлука у Савјету министара била је једногласна – стога чуди понашање посланика СДС-а који су ускратили подршку закону, правдајући се плавим дизелом.

- Оног тренутка кад Савјет министара изађе у пакету у којем ће, између осталог, у садржају бити увођење плавог дизела није спорна подршка СДС овом закону - каже Борислав Бојић, посланик СДС-а у Представничком дому.

Чињеница да посланици нису слиједили СДС-ове министре, прилично је разочарала њихове коалиционе партнере из СДА.

- Требало би да се слиједи тај став, јер то је једна политика. У овом случају смо имали ту ситуацију различитог поступања заступника СЗП у односу на министре који су у Савјету министара и свакако да је и то једно од питања о којем треба да разговарамо - каже Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома.

Иако су измјене закона о акцизама пале, врло је могуће да их власт ускоро поново разматра, јер је ријеч о питању које је дио реформске агенде, али и процеса уговарања више кредитних аранжмана.