latinica  ћирилица
19/10/2016 |  18:02 | Аутор: РТРС

Бркић - Институције се припремају за одговарање на питања из упитника ЕК

Замјеник министра иностраних послова БиХ Јосип Бркић рекао је да се институције у БиХ припремају за одговарање на питања из Упитника Европске комисије, који БиХ очекује током јесени.

Он је изразио наду да ће БиХ успјешно завршити и ту обавезу, те ускоро добити статус земље кандидата за ЕУ како би ухватила корак са земљама региона.

Бркић је данас информисао замјеника извршног директора за Европу и централу Азију у Европској служби за спољне послове Ангелину Ајхорст о активностима БиХ на испуњавању спољнополитичких приоритета са нагласком на пут БиХ ка ЕУ.

Из Министарства спољних послова БиХ саопштено је да је Бркић нагласио да се БиХ на том путу налази у прогресивној фази и да се тренутно велика пажња посвећује социјалним и економским реформама, унутрашњој стабилности и консензусу.

Он је истакао да је неопходно одржати континуиран и отворен дијалог унутар БиХ и с институцијама ЕУ.

Замјеник министра иностраних послова БиХ нагласио је да је за успјешан наставак процеса ЕУ интеграција неопходно задржати позитиван замах, одржати процес видљивим, те наставити с позитивним политичким изјавама и порукама.

Говорећи о регионалној сарадњи, Бркић је изразио очекивање да ће напредак бити остварен уколико земље региона остану на курсу Берлинског процеса који је допринио позитивној конкуренцији међу земљама и синергији у региону.

Ајхорстова је истакла да је значајан напредак постигнут у БиХ и да треба да учини додатни напор да тај напредак буде запажен и видљив у Бриселу како би се промијенила перцепција о БиХ.

Према њеним ријечима, то је могуће постићи сталним контактом, отвореним дијалогом и константним промовисањем процеса ЕУ интеграција.

Током сусерта Бркића и Ајхорстове размијењене су информације и мишљења о ситуацији у одбрамбеном и безбједносном сектору у БиХ и недавно одржаним локалним изборима.

Извор: Срна