latinica  ћирилица
19/10/2016 |  18:00 | Аутор: РТРС

Лас Вегас спреман, ноћас посљедња дебата Хилари и Трампа

Амерички предсједнички кандидати Доналд Трамп и Хилари Клинтон суочиће се ноћас у посљедњој, предсједничкој дебати.

Ово ће бити трећа дебата трци која се више бави сексуалним скандалима и некадашњим имејловима него политичким ставовима и предлозима.

Дебата у Лас Вегасу је посљедња шанса републиканца Доналда Трампа да промијени смијер трке у којој све више заостаје за својом ривалком из Демократске партије Хилари Клинтон.

У вечерашњу дебату Трамп и Клинтон улазе с различитим мотивима па се очекју и различит приступ. Трамп ће вјероватно поново агресивно кренути на ривалку с оптужбама о спорним мејовима док је била џавна секретарка, блискости с Вол стритом и дугим спорним питањима из њених 30 година у јавности за које тврди да нису имале никав позитиван допринос.

Клинтон ће вјероватно кренути дефанзивно с повременим провокацијама које би као и претходне двије дебате требало да омету ток Трампове аргументације. Доста зависи и од тога за какву се стратегију опредјелио њен штаб - да ли да до избора 8. новмебра брани стечену предност или да покуша да повећа разлику чиме би однијела убједљивију побједу, али и помогла својим страначким колагама у изборима за Конгрес и Представнички дом за које се гласа кад и на предсједничким изборима.

Демократе желе да Клинтон представи позитивну визију земље у тренутку док се избори врте око оптужби за сексуалне нападе и неискреност, док републиканци кажу да Трамп треба да се фокусира на своју популистичку поруку против естаблишмента и скрене пажњу с контроверзи око свог односа према женама и спора с другим републиканцима, наводи Вол стрит џурнал.

Трамп је у прве двије дебате оставио релативно повољан утисак док је нападао Клитнон по питању међународних трговинских споразума и економских питања, али је она успијевала да промијени тон разговора нападима на ривалове послове, однос према женама и радикалне ставове о имиграцији.

И републиканци су свесни да њихов кандидат није претерано дисциплинован и страхују да би опет могао да наседне на провокације Хилари Клинтон. "Сваки пут када она баци удицу, он никада не разочара и ухвати се за њу", рекао је Маден.

Иако је вечерашња предсједничка дебата Трампова најбоља шанса да преокрене трку, мало је вероватно да ће се то десити. Вол стрит џурнал наводи да политиколози оцјењују да ће то бити тежак задатак пошто дебате обично нису прекретница у предсједничкој трци.

Уочи прве дебате крајем септембра Трамп је мало заостајао за Клинтон, али је њено успешније вече у расправи повећало предност, да би се положај Трампа додатно погоршао с појавом видео снимка на којем каже да може да некажњено да сексуално спопада жене зато што је звијезда.

Пад Трампове популарности је настављен послије неубедљивог наступа у другој дебати и развоја у скандалу са сексуалним нападима пошто су се јавиле нове жене које га оптужују за нападе у прошлости. На разлику у анкетама између Трампа и Клинтон нису битније утицали ни неугодни мејлови шефа њеног изборног штаба Џона Подесте које је објавио Викиликс.

Анкете сада у Клинтон у просеку дају предност од преко седам одсто, док је кладионице дају око 82 одсто шансе за побједу.

Јуче објављена анкета Ројтерс/Ипсис даје Клинтон предност од четири одсто, док јој Блумбергова анкета даје предност од девет одсто. Анкета Ел-Еј тајмса, која је Трампу досад давала значајну предност, сада каже да је трка изједначена.

Извор: Б92