latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:51 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Бијељина- Гријање слабо због бројних кварова (ВИДЕО)

Сезона гријања у Бијељини почела је уз бројне проблеме.
Топлана у Бијељини - Фото: РТРС
Топлана у БијељиниФото: РТРС

Већина корисника Топлане била је веома разочарана, јер су им током викенда станови били хладни, а у понедјељак гријања није било ни у Основној школи "Свети Сава". Разлог су многобројни кварови на дотрајалим топловодима. У Топлани кажу да с обзиром на велика дуговања корисника и изостанак субвенција града, немају новца за већу реконструкцију мреже, већ поправљају само оно најнужније. 

Дотрајале топловодне цијеви пуцају под притиском водене паре, па на почетку сезоне гријања три дана, није било код већине корисника. Грађани ипак, имају разумјевања.

Да би број кварова био смањен неопходна је потпуна реконструкција цјевовода дужине 280 метара у Улици мајора Драгутина Гавриловића, за шта у топлани немају средстава. Корисници им дугују око 200.000 марака, а већ двије године нема ни субвенција из градског буџета.

Директор Топлане Бијељина Радомир Марјановић каже да су цијеви дотрајале и веома порозне и да је то узрок честих кварова.

Овог љета Топлана је инвестирала у проширење топловодне мреже, али овај новац нису могли усмјерити у поправку постојећих цјевовода.

- Обвезнице које су још прије пар година емитоване биле су управо намјењене за инвестицију, а не за реконструкцију, тако да у наредоном периоду треба планирати средства у градском буџету да се ова дионица замијени - каже Марјановић.

Градско гријање у Бијељини користи 1.150 домаћинстава и педесетак привредних субјеката, а цијена за домаћинства износи 2,75 марака по квадратном метру.