latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:37 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

За сузбијање болести плавог језика неопходна вакцинација (ВИДЕО)

Више од 3.000 животиња у Републици Ссрпској заражено је болешћу плавог језика која, ако се не реагује, може да направи велику штету сточном фонду.
Болест оваца "плави језик" - Фото: РТРС
Болест оваца "плави језик"Фото: РТРС

Вакцинисање је једини начин да се ова болест сузбије и за то је потребно између осам и десет милиона марака.

Прецизних података о броју заражене и угинуле стоке нема, а оно што је познато јесте да је болест плавог језика регистрована на подручју око 40 општина у Српској. Најтежа ситуација је на подручју Пала и Невесиња.

Предсједник Ветеринарске коморе Републике Српске Саша Бошковић рекао је да је у Српској дијагностикован серотип 4 ове болести, те да је то бенигнија форма а проценат обољелих животиња је десет одсто, док је проценат угинућа три одсто.

Да би се болест плавог језика сузбила неоходно је обезбиједити новац за набавку вакцина.

Драго Недић, директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан", рекао је да је процијењено да је за вакцинацију потребно од осам до десет милиона марака.

- То је за процес вакцинације свих животиња и неопходна је ревакцинација - навео је Недић.

Мирослав Аћић, шеф катедре на факултету Вертеринарске медицине у Београду:, кеже да је вакцинација приоритет и да фармери не могу ништа да ураде без вакцине. Објаснио је да се болест преноси мушицама које се не могу контролисати, јер их има 2.000 врста.

Ветеринари сматрају да власти у БиХ нису на вријеме препознале размјере болести, па је изостала и благовремена реакција.