latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:29 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Нови Град припрема стратешки план развоја града (ВИДЕО)

У Новом Граду у току је припрема израде стартегије развоја ове локалне заједнице у наредних десет година.
Нови Град - Фото: СРНА
Нови ГрадФото: СРНА

Из Одсијека за локални и економски развој јавним огласом позвали су представнике невладиних организација, предузећа и установа да доставе своје приједлоге. Већ је стигло неколико приједлога и иницијатива. Циљ је убрзати развој ове локалне заједнице. 

Милан Кнежевић годинама бави се воћарством. Уложио је доста труда у свом воћњаку и остварује добар принос и нема проблема с пласманом воћа. Истиче да је развој воћарства велика шанса у запошљавању и остваривању прихода.

- Мислим да је то једино рјешење за наше подручје. То би за мене значило да ако желим да развијам воћарство на овој општини, да би требало укрупњавати посједе - каже Кнежевић.

Оперативни тим који припрема дугорочну стартегију развоја наглашава три битна сектора која би требало да буду заступљена. То су: економски, друштвени сектор и заштита животне средине.

- Стратегија ће се базирати на развоју економије, локалних, малих и средњих предузећа, пољопривреде која је код нас јако значајна и туризма, који такође сматрамо приоритетним за развој локалне заједнице - рекла је Љиљана Граб, шефица Одсјека за локални и економски развој у општини Нови Град.

У Туристичкој организацији у Новом Граду припремили су двадесет конкретних пројеката за развој туризма.

Момир Ковачевић, диркетор Туристичке организације у Новом Граду, каже да су све сортирали у пет области.

- Једна од основних је промоција и унапређење конкурентности, спортско-рекреативни туризам, затим сеоски туризам, дидактичке фарме, а такође и регионално повезивање - реакао је Ковачевић.

Реализација, јасно дефинисане дугорочне стратегије развоја, истичу у оперативном тиму, требало би да доведе до повећања производње, а тиме и запошљавања.