latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:18 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Пуповац: Права Срба у Хрватској не бих пожелио Хрватима у Србији

Посланик Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у парламенту Хрватске Милорад Пуповац рекао је током посланичке расправе у вези са избором нове хрватске владе да она права која имају Срби у Хрватској, не би пожелио Хрватима у Србији.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Пуповац је - реплицирајући посланику Моста Мири Буљу који је рекао да не зна гдје националне мањине имају права као у Хрватској, те да би волио и да таква права имају Хрвати у другим земљама - навео да Буљ говори о стварима које не зна.

"То нису само питања права, него елементарног морала", рекао је Пуповац.

Лидер СДСС-а се осврнуо на дио програма везан за равномјеран регионални развој, те је најавио да ће мањине, уз закон о регионалном развоју и фонд за регионални развој, предложити и трећи механизам који ће обезбиједити уравнотежен развој свих крајева, преносе хрватски медији.

Мандатар за састав нове хрватске владе Андреј Пленковић изнио је пред посланицима експозе нове Владе за мандат од 2016. до 2020. године и представио министре.

У Пленковићевој влади потпредсједник и министар вањских и европских послова требало би да буде Давор Иво Штир, потпредсједник и министар одбране Дамир Крстичевић, потпредсједник и министар управе Иван Ковачић, а потпредсједник и министар економије Мартина Далић.

Министар унутрашљих послова биће Влахо Орепић, министар финансија Здравко Марић, министар правосуђа Анте Шпрље, министар грађевинарства и просторног уређења Ловро Кушчевић, а министар рада и пензијског система Томислав Ћорић.

Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику водиће Нада Мурганић, Министарство културе Нина Обуљен Коржинек, Министарство туризма Гари Капели, Министарство пољопривреде Томислав Толушић, а Министарство науке и образовања Паво Баришић.

Министар заштите околине и енергетике биће Славен Добровић, министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић, министар регионалног развоја и фондова Европске уније Габријела Жалац, министар хрватских бранилаца Томо Медвед, министар здравства Милан Кујунџић, а министар без портфеља Горан Марић.

Хрватски медији јављају да би расправа могла потрајати још неколико сати.

Извор: СРНА