latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:04 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Приједор- Позив грађанима да више брину о рециклажи отпада (ВИДЕО)

Иако су на подручју Приједора већ дужи период постављене рециклажне мреже намијењене за одлагање папира, картона, пластичне и најлонске амбалаже, еколошка свијест грађана није на завидном нивоу, поручују из приједорског предузећа Комуналне услуге.
Рециклажа отпада - Фото: РТРС
Рециклажа отпадаФото: РТРС

Из овог предузећа апелују на грађане да воде рачуна о рециклирању и поштују начине одлагања и раздвајања отпада. У наредном периоду циљ је подићи еколошку свијест грађана и повећати количине отпада који се рецилира. Међутим, прерада пластичног отпада, може прерасти и у уносан породични бизнис. 

Прије три године Неђељко Петровић, из Нове Орловаче, ризиковао је, купио машине и почео да прерађује отпадну пластику и производи пластичне чаше за расад. Сировину набавља са депонија, а годишње произведе око три милиона пластичних чаша за расад. Пласира их на тржиште од Новог Града до Требиња.

Петровић каже да се сваки труд на крају мора исплатити. Додаје, да зарада није превелика, јер је свака производња тешка и захтјевна.

У предузећу Комуналне услуге рециклирају папир, најлон и пет амбалажу. Прошле године прикупили су око 20 тона пет амбалаже коју продају прерађивачима. Ради прикупљања рециклажног материјала, у Приједору је постављено стотинак рециклажних мрежа и 15 зелених острва. Међутим, свијест грађана није на завидном нивоу.

Зоран Булић, руководилац депонија у овом предузећу, каже да грађани пет амбалажу бацају у контејнере, а они нису за ту намјену, па је тако онемогућено правилно раздвајање рециклажног материјала.

Он је апеловао на суграђане да гдје год виде рециклажну мрежу Комуналног предузећа Приједор да слободно у њу убаце и пет амбалажу, односно пластичне флаше које иду даље на обраду.

Рециклажом отпада чува се животна средина и продужава вијек трајања депоније.