latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:01 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Апел да се поштује забрана рекламирања замјена за мајчино млијеко

Регулатива у области забране рекламирања замјена за мајчино млијеко се не поштује и зато је потребна заједничка акција која ће обезбиједити досљедну заштиту права дјетета на примјену законске регулативе, закључак је данашњег округлог стола Заштитимо дојење, који је организовао УНИЦЕФ.
Дојење (фото: www.euromand.com/) -
Дојење (фото: www.euromand.com/)

- Када штитимо дојење, штитимо децу у најрањивијем периоду њиховог живота. Садржај мајчиног млека се стално прилагођава дететовим потребама, што значи да свака мајка производи млеко које одговара нутритивним и развојним потребама свог детета. Зато морамо да обезбедимо континуирану подршку мајкама да доје - истакла је заменица директора УНИЦЕФ-а у Србији Северине Леонарди.

Начелница Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Србије др Јелена Гудељ Ракић рекла је да дојење омогућава мајци лакши опоравак од порођаја, беби најбоље могућности за раст и развој и јачање одбрамбеног система као и размјену снажних позитивних емоција и стимулацију свих чула.

Надамо се да ћемо заједничким акцијама утицати да се повећа број мајки које искључиво доје своју дјецу, навела је она.

Промоција, подршка и заштита дојења једна је од значајних области у свим стратешким документима Министарства здравља Републике Србије која се тичу здравља и благостања дјеце.

Владимир Чакаревић из Сектора за јавно здравље и програмску здравствену заштиту у Министарству здравља рекао је да Национални програм за унапређење развоја у раном дјетињству, који је Влада усвојила 2016. године, дефинише услуге подршке дојењу које морају бити доступне трудницама, мајкама и очевима.

Рекламирање замјена за мајчино млијеко је строго регулисано међународним и националним прописима, а Србија је потписник Међународног кодекса рекламирања замјена за мајчино млијеко, речено је на конференцији.

Свјетска здравствена организација је још 1981. године усвојила Међународни кодекс о рекламирању замјена за мајчино млијеко како би заштитили дојење.

Санитарни инспектори Министарства здравља ће у оквиру редовних посјета здравственим установама провјеравати поштовање примјене прописа у вези са рекламирањем формула за одојчад, рекао је Горан Стојковић из санитарне инспекције Министарства здравља.

Конференција и округли сто Заштитимо дојење само је једна у низу инцијатива коју УНИЦЕФ, у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, Институтом за јавно здравље Србије и Мрежом организација за дјецу, покреће у циљу заштите и промоције дојења.

Организована је у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Мрежом организација за дјецу Србије, Удружењем „Родитељ“, Центром за маме и инцијативом „Моја подршка дојењу“.

Извор: Блиц