latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:52 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Бањалука- Коалиција договорила скупштинску већину (ВИДЕО)

Нови коалициони споразум о формирању и функционисању скупштинске већине у Бањалуци, коју ће чинити СНСД, ДНС, СП, Уједињена Српска и један одборник из реда националних мањина, већ је усвојен. Потврдио је то новоизабрани градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.
Формирање Скупштине града - Фото: РТРС
Формирање Скупштине градаФото: РТРС

Са 21 одборником, ова коалиција имаће стабилну двотрећинску већину. Нагласили су да су снагу и клалитет тима Игора Радојичића грађани наградили својим гласовима.

Са 31.000 хиљадом гласова за одборнике у Скупштини града Бањалука, СНСД обезбиједио је 11 мандата. Када се том броју придружи 10 мандата коалиционих партнера, владајући у градској скупштини имаће двотрећинску већину. Познато је како ће се дијелити и водеће функције у Граду.

- Усаглашен је већ један анекс по ком ће предсједника Скупштине града именовати ДНС, потпредсједнике Скупштине  именоваће СП, док ће други потпредсједник бити из реда националних мањина Саша Чудић. Замјеника градоначелника именоваће СНСД - рекао је Радојичић.

СНСД је најјача политичка партија, а то су, како каже новоизабрани одборник у градском парламенту Срђан Амиџић, показали бирачи указујући повјерење њиховом кандидату за градоначелника.

- Градски одбор је поставили циљ да буде 50.000 гласова, рачунајући да ће излазност бити 100.000 бирача. Освојено је тачно 56.173, а то је апсолутни рекорд када је у питању град Бањалука - рекао је Амиџић.

Након 1.новембра када Радојичић и преузме функцију градоначелника, најавио је да ће међу првим корацима бити реорганизација Градске и јавне управе. Број запослених, нови градноначелник каже, средњорочно посматрано мора бити рационализован.

- Реорганизација се примарно односи на флексибилност, бољу организованост и за грађане, и субјекте – једноставније процедуре. Највише жалби је било на сектор просторног уређења од стране свих, а њега је неопходно реорганизовати - каже Радојичић.

Трансформацију ће доживјети и Одјељење за стамбене и комуналне послове, Центар за село, Градска развојна агенција, а дугорочни план је и формирање комуналног холдинга. Са подјелом мандата за руководеће позиције јавних установа, Радојичић каже, ипак ће причекати.