latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:34 | Аутор: РТРС

"Зелено свјетло" Кијева за приватизацију постројења у Одеси

Украјинска влада је данас одобрила план за продају државног постројења за производњу ђубрива у Одеси, које је стављено на аукцију по цијени упола нижој од првобитно тражене, јавља агенција Ројтерс.
Кијев, Украјина (Фото: Sputnik/Алексей Фурман) -
Кијев, Украјина (Фото: Sputnik/Алексей Фурман)

Почетна цијена постројења у Одеси ће, према ријечима украјинског премијера Владимира Гројсмана, бити 5,16 милијарди гривни (200 милиона долара), што је знатно испод минималне продајне цијене од 521 милион долара која је одређена на неуспјелој аукцији из јула која није привукла ни једног понуђача.

Међународни монетарни фонд и Европска банка за обнову у развој упутили су писмо украјинским властима у мају, упозоравајући их да ће превисока цијена тог постројења угрозити имиџ Украјине код инвеститора.

Према ријечима шефа украјинског фонда за државну имовину Ихора Билоуса, пет страних компанија је исказало интерес за ову фабрику, док би укупни трошкови коначног побједника могли износити око 600 милиона долара.

Наиме, побједник тендера ће морати да покрије и 300 милиона долара дуга и да пронађе додатних 100 милиона долара обртних средстава.

Извор: Тањуг